Mask traži volontere za čipovanje MOZGA: Evo kako su prošli testovi na životinjama

On ima ambicije da koristi čip i kod mentalnih poremećaja kao što su depresija i šizofrenija, pa čak i da "leči" stanja poput autizma

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/youtube

Kompanija u vlasništvu Elona Maska, Neuralink, traži volontera za prilično neobičan eksperiment. Naime, kompanija istražuje kako ubaciti – čip u ljudski mozak.

– Kratkoročni cilj kompanije je izgradnja generaliziranog moždanog interfejsa i vraćanje autonomije onima sa oslabljenim neurološkim stanjima – rekao je za Blumberg osnivač Neuralinka Dongjin DJ Seo.

Postoji samo jedna “kvaka”, a to je da su im potrebni volonteri kako bi mogli testirati kako će uređaj raditi na stvarnoj osobi. To znači da će neko morati dobrovoljno da se javi da mu se izbuši rupa u lobanji i da robot unutra ubaci uređaj, koji se sastoji od čipa, veličine otprilike jednog novčića, i sićušnih žica i elektroda tanjih od ljudske kose.

Prvobitno je kompanija planirala da dobije odobrenje za implantaciju ovog uređaja na deset pacijenata, ali je onda pregovarala o manjem broju sa FDA (Administracije za hranu i lekove). Tačan broj odobrenih pacijenata nije poznat.

Mask ne želi da se zaustavi na stanjima koja utiču na mobilnost čoveka. On ima ambicije da koristi čip i kod mentalnih poremećaja kao što su depresija i šizofrenija, pa čak i da “leči” stanja poput autizma. Konačno, Neuralink želi da se pomakne dalje od obične medicinske aplikacije, navodeći da žele da “otključaju ljudski potencijal”.

– Dugoročni cilj je da ovo bude dostupno milijardama ljudi i da se otključa ljudski potencijal i prevaziđu naše biološke mogućnosti – rekao je Seo.

Međutim, kompanija je već naišla na poteškoće u svom razvoju, suočivši se sa federalnom istragom 2022. godine nakon reakcije zaposlenih zbog testiranja na životinjama. Rojters je izvestio da se osoblje Neuralinka požalilo da su testiranja na životinjama zastrašujuća. Istraga koju je sproveo Rojters pokazala je da je od 2018. do decembra 2022, kroz eksperimente, kompanija ubila oko 1.500 životinja, uključujući više od 280 ovaca, svinja i majmuna.

Smrt životinja nije nužno kršenje američke regulative o testiranju na životinjama, ali zaposleni tvrde da je broj uginuća možda bio veći nego što je potrebno zbog Maskovog žestokog zahteva za većim napretkom.Izvor: Radio Sarajevo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar