Turski Hurijet: Zašto Vašington uvek podržava Izrael, pa čak i u lažnim vestima?

Postoje moćni lobiji u SAD-u koji podržavaju Izrael, a predsednički kandidati uvek sarađuju s tim grupama i daju im obećanja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/youtube

ašto Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju Izrael u svim okolnostima, čak i ako ta strana očito krši međunarodno pravo i ne podleže sankcijama? Takva podrška ide dotle da se prenose vesti bez bilo kakve provere.

Iako se američki predsednik Džo Bajden odbio sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, zbog formiranja vlade s ekstremnom desnicom i optužbi da je podržao Trampa na izborima, nakon prvog napada Islamskog pokreta otpora (Hamas) i talačke krize nije bilo iznenađujuće da su Bajden i SAD “još jednom” naglasili da stoje uz Izrael i da su spremni pružiti pomoć, navodi turski list Harijet.

Strateški značaj

Dr. Nursin Atesoglu Gunej, profesorka međunarodnih odnosa na Univerzitetu Nisantasi u Istanbulu, objasnila je za turske novine da Vašington uglavnom podržava Tel Aviv. SAD, koji ne želi odustati od svoje kontrole na Bliskom istoku u vojnom, ekonomskom i strateškom smislu, proglasio je Izrael ”pouzdanim saveznikom”.

Takođe, iako s vremena na vreme postoje poteškoće između dve strane, postoje elementi koji čvrsto povezuju Izrael i SAD.

“Čak i ako se retorika ponekad menja, američka politika se ne menja nikada”, dodala je.

Hakan Akbas, stručnjak za međunarodnu politiku, smatra da je Izrael postao pouzdan strateški partner SAD-a na Bliskom istoku još od ere Sovjetskog Saveza, tokom Hladnog rata. Izrael je imao važnu ulogu u postizanju regionalne ravnoteže za SAD.

Akbas kaže da između dve strane postoji bliska obaveštajna i vojna saradnja, te da zajedno rade na mnogim tehnološkim i obaveštajnim projektima, pored ekonomskih projekata. Izrael uvozi velike količine oružja i tehnologije iz SAD-a. Uz to, američki Kongres pruža najveću finansijsku pomoć i opremu Izraelu u skladu sa Zakonom o nacionalnoj odbrani (NDAA).

Uz sve to, postoje moćni lobiji u SAD-u koji podržavaju Izrael, a predsednički kandidati uvek sarađuju s tim grupama i daju im obećanja.

Dr. Husejin Bagsi, šef Instituta za spoljnu politiku na Bliskoistočnom tehničkom univerzitetu i profesor međunarodnih odnosa, kaže da je izraelski lobi jak u SAD-u i da utiče na stav Vašingtona u regionu.

Odrubljivanja glava

Puna američka podrška takođe je evidentna u tome da najviše rukovodstvo SAD-a preuzima sve vesti koje dolaze iz Izraela, pa čak i ako su izmišljene, poput onoga što se dogodilo s vestima da Hamas odrubljuje glave izraelskoj deci. Ovakvu vest izmislili su izraelski izvori, a preneli su je američki predsednik Džo Bajden, kao i poznati zapadni mediji.

Tekst koji je objavila internetska stranica Middle East Eye (MEE) navodi da su u britanskim medijima dominirali izveštaji o masakru koji su počinili Hamasovi borci u naseljima na jugu Izraela, u kojima se uveliko tvrdilo da su oni odrubljivali glave deci.

Međutim, izveštaji, za koje su brojne novine i same priznale da su neprovereni i koje su drugi novinari osporili i osudili, doveli su do pritužbi da su publikacije možda širile “lažne vesti”, “delujući kao agent izraelske propagande” i da raspiruju islamofobiju.

U svom izveštaju koji je objavila britanska veb stranica MEE, Dania Akad i Simon Huper naveli su da je Franceska Albanese, specijalna izvestiteljka Ujedinjenih nacija za okupirane palestinske teritorije, i sama izrazila zabrinutost oko tačnosti detalja u tim pričama, pozivajući novinare da budu oprezni u svom izveštavanju.

Lažne vesti

Prema autorima, izveštaji nekoliko vodećih novina u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući: Daily Mail, The Sun, The Times i Daily Telegraph, prenose detalje o navodnim ubistvima 40 dece, uključujući bebe, u operaciji koja se dogodila u subotu ujutro u Kafr Azi nakon što su borci Hamasa pokrenuli napad na to područje i napali naselja na jugu Izraela.

Nekoliko novina, pozivajući se na ono što je izraelski vojnik izjavio za izraelski informativni kanal “i24”, objavilo je tvrdnje da su bebama odsečene glave ili da su im “prerezana grla”.

Novine Sun su na svojoj naslovnoj strani napisale: “Divljaci odrubljuju glave deci u masakru”, dok je Times objavio: “Hamas je zaklao decu u masakru”. Oba lista su u vlasništvu kompanije News UK Ruperta Murdoka.

Mark Oven Džons, akademik koji istražuje dezinformacije na Bliskom istoku, rekao je za MEE da su tvitovi koji govore o “ubistvu 40-oro dece” prikupili 44 miliona interakcija do srede prepodne.

Organizovana kampanja

Džons je priznao da ne zna postoji li organizovana kampanja iza ovakve priče, ali je rekao da su narativi o ubijenoj deci “emotivni” i da su korišteni u propagandnim kampanjama još od Prvog svetskog rata za demoniziranje neprijatelja.

Mnoge novine i veb stranice koje su objavile ovu priču navode izveštavanje novinarke i24 Nikol Zedek kao svoj glavni izvor. Zedek je bila među grupom novinara koji su u utorak posetili Kfar Azu u pratnji izraelske vojske. U svojim objavama na društvenim mrežama, Zedek je rekla: “Jedan od komandanata mi je rekao da su videli kako su deci odsečene glave”.

“Vojnici su mi rekli da veruju da je 40-oro dece ubijeno”, dodala je.

Drugi novinari koji su posetili to mesto kažu da nisu čuli ili videli dokaze koji bi potkrepili ove izveštaje.

Prošle srede, Oren Ziv, novinar magazina “+972”, napisao je na društvenim mrežama da “tokom obilaska nismo videli nikakve dokaze o tome, a portparol ili komandanti vojske nisu spomenuli nijedan takav incident”. Ziv je dodao da je novinarima bilo dozvoljeno da razgovaraju sa stotinama vojnika u kibucu bez nadzora tima portparola vojske, ali da niko od njih nije govorio o obezglavljenoj deci.

Dužnost je proveriti

“Upravo sam pogledala današnje naslovne stranice u Velikoj Britaniji i užasnuta sam naslovima koji tvrde da je ‘Hamas odrubio glave 40 beba u Kafr Azzi’”, napisala je Betan Mekkernan, dopisnica Gardijana iz Jerusalima.

U sredu je Tal Heinrič, porparol izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, izjavio za mrežu CNN da su bebe i mala deca pronađeni s “odrubljenim glavama”. U izjavama za britansku radio stanicu LBC, Heinrič je rekao da su to prijavili “vojnici na terenu”.

Sa svoje strane, Hamas je “snažno odbacio lažne tvrdnje koje promovišu neki zapadni mediji, poput toga da palestinski borci ubijaju decu i ciljaju civile”.

Govoreći za veb stranicu MEE, porparol Centra za praćenje medija (CfMM), organizacije koja podstiče pošteno i odgovorno izveštavanje o muslimanima i islamu u Velikoj Britaniji, rekao je da je zadatak novinara da proveri istinitost tvrdnji koje objavljuje.

“Svaka tvrdnja izraelske vojske treba se tretirati s oprezom i proveriti pre objavljivanja, a kamoli da postane priča na naslovnoj strani”, dodao je, prenosi Al Džazira.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar