Završila u zatvoru jer je gricnula svinjetinu: Influenserka žestoko kažnjena zbog viralnog snimka (VIDEO)

Na snimku se Lina Mukerdži mršti dok čita molitvu pre nego što pojede hrskavu svinjsku kožu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen TikTok

Tiktokerka Lina Mukerdži osuđena je u Indoneziji na dve godine zatvora zbog video snimka na kojem recituje islamsku molitvu, a zatim jede svinjetinu, što je naišlo na osudu u zemlji sa većinskim muslimanskim stanovništvom. Video je postao viralan i sakupio milione pregleda.

Na snimku se Lina mršti dok čita molitvu pre nego što pojede hrskavu svinjsku kožu. Neko ju je prijavio, pa je influenserka na sudu u gradu Palembang proglašena krivom za „širenje informacija sa ciljem izazivanja mržnje prema verskim pojedincima i određenim grupama”.

@selebvirallterkini

#artisviral #makanbabi #linamukherjee #fyp #fypシ

♬ suara asli – SELEBVIRALL – SELEBVIRALL

Mukerdži, koja je i sama muslimanka, takođe je novčano kažnjena zbog video snimka. Naloženo joj je da plati 250 miliona rupija (15.000 evra).

Indonezija je država sa najvećim muslimanskim stanovništvom na svetu i ima stroge zakone o bogohuljenju.

Prema islamu, svinjetina se smatra haramom, odnosno zabranjenom. Lina je novinarima nakon suđenja rekla da je iznenađena presudom.

– Znam da sam pogrešila, ali nisam očekivala ovu kaznu – rekla je Lina na lokalnoj stanici Metro TV.

Najviše muslimansko svešteno telo Indonezije, Indonežanski savet ulema, presudilo je da je njen video blasfemičan. Popularna influenserka ima više od 2,2 miliona pratilaca na TikTok-u. Njen slučaj je poslednji visokoprofilan u nizu osuda za bogohuljenje poslednjih godina.

Prošle godine, šest osoba je uhapšeno nakon što je lanac barova promovisao besplatan alkohol za goste po imenu Mohamed. A 2017. godine hrišćanski bivši guverner Džakarte bačen je iza rešetaka jer je optužen za uvredu islama.Izvor: Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar