Povratak korone na velika vrata?! Skok broja zaraženih, ali ima jedna dobra vest

Preminulih osoba, na sreću nije bilo, a trenutno nema ni hospitalizovanih u bolnicama zbog ovog virusa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Mufid Majnun

Za poslednjih 7 dana korona virus potvrđen je kod 1.529 osoba, što je u odnosu na prošlu sedmicu kada je bilo 964 za 565 zaraženih više.

Istovremeno za nedelju dana tesirano je 7.437 osoba, a prošle sedmice 5.647.

Preminulih osoba, na sreću nije bilo, a trenutno nema ni hospitalizovanih osoba u bolnicama.

Od prvog slučaja kovida 19 u Srbiji do danas u našoj zemlji je obrađeno 13.075.582 testova, od kojih je 2.549.375 bilo pozitivno.

U Srbiju je, kao što smo već objavili prošle nedelje, stigla i podvarijanta omikron soja, Eris, koji je dijagnostikovan u Južnobačkom okrugu tokom rutinskog nadzora nad ovim virusom.

Profesor dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije rekao je za Telegraf.rs da se virus se još nije stabilizovao, da se i dalje menja, kao i da će on i dalje da mutira u neke nove podvarijante samo je pitanje kada će da se otkrije.

– Neka će da bude više virulenta, neka malo manja. Ništa nije za brigu. Eris se pojavio u “zgodno” vreme kada raste incidenca obolevanja iz svih drugih razloga – jer se vraćamo sa letovanja, počinju da rade sve škole, više je gužve u gradskom previzu, više nas je u malom prostoru a to sve doprinosi lakšem širenju – podseća prof.dr Stevanović.

Navodi i da su simptomi isti, ali da jednog gotovo da nema.

– Sve počinje sa respiratornom simptomatologijom, jedino što gubitka mirisa i ukusa, praktično gotovo da nema od delta soja. Oni koji su za hospitalizaciju imaju kratak dah, nedostatak vazduha i rendgen nalaz pneumonije – naveo je prof. Stefanović za Telegraf.rs.Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar