80 godina od bitke na Sutjesci: Otvara se izložba posvećena najvećoj gerilskoj borbi Drugog svetskog rata

Otvaranje je 19. septembra, a posetioci će moći da vide i umetnička dela nekih od najpoznatijih likovnih umetnika na temu ove bitke

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/You Tube

Povodom 80 godina od bitke na Sutjesci, najveće gerilske bitke tokom Drugog svetskog rata, Radio-televizija Srbije i Nacionalni park Sutjeska organizuju izložbu “Sutjeska – 80 godina” u Galeriji RTS-a. Otvaranje je u utorak, 19. septembra u 19 časova.

Na otvaranju će govoriti: prof. dr Milivoje Pavlović, predsednik Saveta za likovno stvaralaštvo RTS, Miloš Živanović, viši stručni saradnik za kulturno istorijsko nasleđe u Nacionalnom parku Sutjeska, istoričar prof. dr Predrag J. Marković i general major Vidosav Kovačević, predsednik SUBNOR-a Srbije.

Posetioci će moći da vide umetnička dela nekih od najpoznatijih likovnih umetnika na temu ove bitke: odlivak u bronzi spomenika „Tjentište“ na drvenom postamentu, originalne eksponate iz NOB-a – od oružja i oruđa, uniformi i drugih odevnih predmeta, fotografija… Posebnost izložbe su kolaži Goranke Matić iz ciklusa „Tiho teče Sutjeska“ kao i dokumentarne fotografije izgradnje grandioznog Spomenika u čuvenoj Dolini heroja na Tjentištu, autorskom radu vajara Miroslava Živkovića (1928–2020).

Izložba posvećena obeležavanju osamdeset godina Bitke na Sutjesci i antifašističkom nasleđu Narodnooslobodilačkog rata je realizovana u saradnji sa sledećim institucijama: Muzej žrtava genocida, Muzej savremene umetnosti – Beograd, Muzej Jugoslavije, Vojni muzej, Medija centar odbrana, Muzej bitke na Sutjesci uz podršku SUBNOR-a Srbije.

Prekretnica Drugog svetskog rata u Jugoslaviji

Bitka na Sutjesci, 5. neprijateljska ofanziva ili operacija „Švarc“ za većinu generacija danas je tek jedan veliki eho partizana. Šestog maja 1943. komandant nemačkih trupa u Hrvatskoj general Rudolf Liters izdao je zapovest o pripremi i izvođenju operacije „Švarc“ sa ciljem likvidiranja partizanskog pokreta. Za operaciju opkoljavanja i uništenja partizanskih jedinica na prostoru Sutjeske, Pive i Tare angažovano je 127.000 vojnika.

U obruču jedinica fašističke Nemačke, Italije, Bugarske i Nezavisne Države Hrvatske našlo se 22.148 partizanskih boraca. Bitka na Sutjesci je započela 15. maja. Nakon mesec dana krvavih borbi okončana je 15. juna. Uprkos ogromnim gubicima partizana – poginulo je 7.454 borca (od čega 6.946 muškaraca i 597 žena) – glavnina jedinica je uspela da se izvuče iz obruča. Da je partizanski pokret likvidiran u operaciji „Švarc“, teško da bi se ikad oporavio. Bitka na Sutjesci je najveća gerilska bitka vođena u Drugom svetskom ratu, prekretnica Drugog svetskog rata u Jugoslaviji.

Izložba traje do 6.oktobra.Izvor: RTS, 24sedam

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar