Posle Erisa dolazi Pirola: Trenutno imamo borbu postojećih mutanata, sojeva i podvarijanti kovida

„Pirola“ u odnosu na „Kraken“, ima 36 novih mutacija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Tai's Captures

Iako su još uvek prisutni „Kreken“ i „Eris“, omikron je dobio još jednu svoju podvarijantu, nezvanično nazvanu „Pirola“ koja se značajno razlikuje od svojih prethodnika. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) označila ju je kao “varijantu pod nadzorom”, što znači da u svim zemljama treba da bude praćena i da se o njenim mutacijama, ukoliko budu otkrivene, očekuju izveštaji.

Njoj je prethodila i podvarijanta „Arkturus“, koji se pojavio u martu ove godine, međutim, osim uobičajenih simptoma, a to su curenje ili zapušen nos, glavobilja, umor, upaljeno grlo, kijavica, nije izazvao teže simptome, osim konjuktivitisa u pojedinim slučajevima, te je prošao i prilično nezapaženo.

U Srbiji je u poslednjih sedam dana potvrđeno 686 slučajeva Covid-19 od 4.705 testiranih osoba, međutim, od koje podvarijante su ljudi oboleli nije poznato, mada postoji velika verovatnoća da se radi o prethodnicima „Pirole“.

Naš stručnjak koji prati epidemiološku situaciju u svetu i kod nas i nove sojeve virusa korona, epidemiolog dr Nebojša Bohucki iz Zavoda za javno zdravlje u Subotici, kaže za „Blic“ da je „Pirola“, tačnije BA.2.86, otkrivena prvo u Danskoj 24. jula ove godine, i zanimljivo je da su nakon Danaca, samo nekoliko dana kasnije njegovo prisustvo otkrili u SAD-u, Velikoj Britaniji i Izraelu.

U odnosu na „Kraken“, 36 promena

– Već krajem jula otkriveno je da je „Pirola“ u odnosu na virus koji je proletos bio vrlo dominantan i u Srbiji, a to je „Kraken“, ima 36 novih mutacija. „Kraken“ smo verovatno svi imali proletos, teško ga je bilo izbeći, samo zavisi od kliničke slike da li se neko javio lekaru ili nije, i u odnosu na njega novi podsoj ima 36 promena. To su mutacije „S“ proteina koji je najznačajniji deo koji ima Covid-19 i pomoću tog proteina on ulazi u naše ćelije i izaziva oboljenje. Dakle, taj „S“ protein se promenio na 36 mesta i zato ga je zanimljivo pratiti i zato ga svet prati – kaže dr Nebojša Bohucki.

Prema njegovim rečima, ubrzo je „Pirola“ otkrivena u desetak zemalja, čak je stigla i do Južnoafričke Republike i Tajlanda. Nema razloga da ne zahvati ceo svet u najskorijem periodu, a na pitanje da li je ima kod nas, dr Bohucki kaže da „s obzirom da je već nekoliko evropskih zemalja ima i to nekoliko nedelja unazad i brzo se širi – verovatno je prisutna“.

-Nema je samo tamo gde se ne traži. „Pirola“ će polako da istisne postojeće kovid viruse, samo je pitanje u kojoj meri, jer „Kraken“ je i dalje prisutan, a od februara ove godine polako je svoje mesto dobio i „Eris“, i on je tu. Sada će se i „Pirola“ širiti – kaže dr Nebojša Bohucki i ističe da trenutno imamo borbu postojećih mutanata, sojeva i podvarijanti, a šta će biti – videćemo!

Ko je u najvećem riziku?

On smatra da je moguće da se vrati trend nošenja maski, jer je to univerzalno sredstvo prevencije i kada ima vakcine i kada je nema, jer maska je uvek dobrodošla. Ali, da li ćemo ih zaista nositi ponovo to ne može da se kaže, čak i ako iz sveta dolaze informacije i izjave da nas sigurno čekaju maske.

-To je jako hrabro iskakanje i izjava. Ne znamo sada da li ćemo nositi maske, zavisi od toga koliko će se pokazati teška „Pirola“, odnosno oboljenje koje dovodi, a to ćemo znati kada se od nje masovnije bude oboljevalo, imaćemo spektar kliničkih slika i znaćemo koliko je realno vraćanje maski. U svakom slučaju, na oprezu treba da su starije osobe jer su same godine faktor rizika, zatim hronično oboleli, pre svega respiratornog sistema, ali i dijabetičari, gojazne osobe, osobe sa hipertenzijom i drugi – kaže dr Bohucki.Izvor: Objektiv.rs, Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar