Svega 15 minuta manje na društvenim mrežama može značajno uticati na vaše ZDRAVLJE

Novo istraživanje ukazuje na koristi smanjenja upotrebe društvenih mreža za svega 15 minuta dnevno

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Studija objavljena u časopisu “Journal of Technology in Behavioral Science” pokazuje da smanjenje upotrebe društvenih mreža za samo 15 minuta dnevno može unaprediti socijalni život, vitalnost i opšte zdravstveno stanje.

Istraživanja su dosad već pokazivala da intenzivno korišćenje društvenih mreža može dovesti do negativnih posledica poput povećane osećaje usamljenosti, anksioznosti i depresije. Međutim, većina tih istraživanja je bila ograničena na samoprijavljivanje.

U najnovijem eksperimentu, istraživački tim je sproveo test sa 50 studenata iz Velike Britanije. Učesnici su podeljeni u tri grupe. Jedna od grupa je dobila instrukcije da smanji upotrebu društvenih mreža za 15 minuta svakog dana. Rezultati su pokazali da je ova grupa, umesto planiranih 15 minuta, smanjila svoje dnevno vreme na mrežama za čak 37 minuta.

Osim smanjenja zavisnosti od društvenih mreža, ova grupa je zabeležila i značajna poboljšanja u oblastima vitalnosti, fizičkog funkcionisanja, percepciji opšteg zdravlja i socijalnih uloga, prenosi PsyPost.

Profesor Filip Rid, koji je bio deo istraživačkog tima, istakao je značaj ovih nalaza, naročito u kontekstu savremenih trendova i navika mladih osoba koje provode značajno vreme na društvenim mrežama.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar