Godinama su krili velike tajne: Objavljuju se zabranjeni rukopisi čuvene Simon de Bovoar (VIDEO)

Les inseparables - delo za kojeg se u vreme Simon de Bovoar smatralo da je "previše intiman" da bi bio objavljen govori o "strasnom i tragičnom" prijateljstvu Simon i Zaze

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Youtube

Izgubljeni rukopis svetski poznate književice i feministkinje Simon de Bovoar o intinmnom, strastvenom i tragičnom prijateljstvu sa devojkom zvanom Zaza, koja je umrla od encefalitisa u 21. godini, biće objavljen u oktorbru u Francuskoj, a potom i u još 10 zemalja.

Les inseparables – delo za kojeg se u vreme Simon de Bovoar smatralo da je “previše intiman” da bi bio objavljen govori o “strasnom i tragičnom” prijateljstvu Simon i Zaze – devojke čije je puno ime Elizabet Lakoan.

Napisana je 1954. godine, u prvom licu, a u romanu autorka feminističkog klasika Drugi pol, koja je objavljena pet godina ranije, priča priču o početku prijateljstva i nastojanjima da pridobije naklonost Zaze.

Povratak majstora horora: Nova knjiga Stivena Kinga konačno u prodaji (FOTO)

Izdavač navodi da je rukopis pronasla njena usvojena ćerka Silvi Le Bon-de Bovoar, koja je napisala predgovor, pišu i najtuicajniji međi u Velikoj Britaniji i SAD.

Urednica biritanskog izdanja Šarlot Najt roman je opisala kao “dirljiv, privlačan” o ženskom prijateljstvu i pronalaženju sopstvenog puta u svet.

De Bovoar (1908-1986) najpoznatija je po knjizi Drugi pol iz 1949. godine, u kojem je analizirala odnos prema ženama, a koja je jedno od najuticajniji feminističkih dela dvadesetog veka.

Bila je u dugogodišnjoj vezi sa Žan Pol Sartrom pored koga je i sahranjena na groblju Monparnas.

Dobila je Gonkurovu nagradu 1954. godine za roman “Mandarini”, u kome piše o sukobljenim stavovima francuskih intelektualaca i društvu nakon Drugog svetskog rata. Posvetila ga je američkom piscu Nelsonu Algrenu koji joj je jedno vreme bio saputnik.

Od 1958. godine pisala je autobiografska dela sa akcntom na predrasude sa kojima se susreće kao i o odnosu sa Sartrom.

Posle njene smrti objavljen je i intrigantni roman Nesporauzm u Moskvi, koji govori o bračnoj krizi i krizi identiteta glavnih junaka tokom puta po Rusiji.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: B92

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar