Ovih SEDAM karakteristika imaju SJAJNI roditelji, tvrdi psihološkinja

Otkriva koje karakteristike imaju roditelji koji na dobar način odgajaju svoje dete

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Klinička psihološkinja Nadene van der Linden i autorka knjige “Tales from the Parenting Trenches: a clinical psychologist vs motherhood” za portal Motherly otkriva koje karakteristike imaju roditelji koji na dobar način odgajaju svoje dete.

Kako objašnjava, tokom rada kao klinički psiholog, izdvojila je sedam znakova koji joj govore da dete ima sjajnog roditelja.

1. Vaše dete pokazuje emocije pred vama

Ponekad je teško odrediti vreme za velike emocije našeg deteta. Sposobnost vašeg deteta da iskaže bes, tugu ili strah pred vama je dobar znak da se oseća emocionalno bezbedno sa vama.

Veoma me brine kada deca kriju svoja osećanja od roditelja. Često je to znak velikih problema u odnosu roditelj-dete.

2. Vaše dete dolazi kod vas kada je povređeno ili se suoči sa problemom

Znam da roditelj radi sjajan posao kada im dete dođe kao prva luka za njihove probleme. To znači da ste obezbedili sigurnu bazu u koju se vaše dete može vratiti kada mu zatreba pomoć.

Dobar način da to ohrabrite je da dočekate svoje dete raširenih ruku i saslušate njegove probleme, čak i ako vam se problem čini sitnim. Ovo postavlja odnos da bude otvoren za komunikaciju o stvarima koje su teške u životu vašeg deteta.

Foto: Pixabay

3. Vaše dete može da razgovara o svojim mislima i osećanjima bez straha od vaše reakcije

Ovo je pozitivan znak prihvatajućeg, otvorenog i fleksibilnog odnosa roditelj-dete. Neki roditelji nesvesno ograničavaju komunikaciju sa svojim detetom svojim ponašanjem, kao što je preterano reagovanje na misli ili osećanja koja im se ne dopadaju ili ona koja dovode u pitanje njihovo ponašanje kao roditelja.

Drugi roditelji deluju tako krhko svojoj deci da ne žele da opterećuju roditelja svojim mislima i osećanjima. Zabrinem se kada roditelji kažu: „Moje dete je moja stena“. Roditelji su stene; deca nikada ne bi trebalo da budu stena svojih roditelja.

Ovo možete podržati tako što ćete prihvatiti misli i osećanja vašeg deteta, a da ne govorite o tome ko ste vi. Ako vam je potrebna dodatna podrška za svoja osećanja, uradite to sa drugom odraslom osobom — ne sa svojim detetom.

4. Vaše povratne informacije nisu kritične i ne etiketiraju

Sjajni roditelji daju nekritičke povratne informacije o ponašanju i izbegavaju etikete kao što su „loš“, „nestašan“, „pohlepan“ i „lenj“.

Ako vaše dete pojede sve čokoladne kekse pre nego što bilo ko drugi ima priliku da ih podeli, sjajni roditelj se fokusira na ponašanje: „Pojeli ste sve kekse, a da niste podelili. U našem domu je važno da delite sa svojom braćom i sestrama. Šta mislite kako biste to mogli da nadoknadite svojoj porodici?”

Ovo se veoma razlikuje od reči: „Ti pohlepna devojko. Idi u svoju sobu.”

Foto: Pixabay

5. Podstičete svoje dete da se bavi interesovanjima i talentima

Praćenje interesovanja i talenata pomaže deci da osete osećaj majstorstva i postignuća. Može pozitivno da angažuje decu tokom tinejdžerskih i mlađih odraslih godina, podučavajući upornost i pomaže u zaštiti od rizičnih ponašanja. Divna je stvar istaći se u nečemu što voliš.

Ponekad vidim roditelje kako usmeravaju interesovanja dece da ispune svoje nezadovoljene snove i potrebe. Kada naterate dete da se ističe iz sopstvenih razloga, stvari mogu poći naopako, čak i kada izgledaju kao da idu kako treba. Ovo može da podstakne decu da se osećaju kao neuspeh, osećaju pritisak i kontrolisanost.

Takođe, ako ne uspeju i iza toga stoji ambicija narcisoidnog roditelja, deca nose teret razočaranja roditelja povrh sopstvenog razočarenja.

6. Vi stvarate granice ponašanja da biste zaštitili svoje dete

Sjajni roditelji usmeravaju ponašanje svog deteta postavljajući promišljene granice i ograničenja. Deca bez granica često završe u mnogo nevolja ili izgubljena.

Granice pomažu deci da se osećaju voljeno i cenjeno, čak i ako im se granice ponekad ne sviđaju. Neki primeri korisnih ograničenja uključuju rutinu odlaska na spavanje, poštovanje prema članovima porodice i nedozvoljavanje tinejdžerima da prisustvuju zabavama na kojima se služi alkohol.

Foto: Pixabay

7. Popravljate svoje greške

Biti u stanju da popravite svađu sa svojim detetom znak je da ste sjajan roditelj. Ako vičete, preterano reagujete ili zovete svoje dete po imenu, važno je da taj odnos popravite sa detetom.

Razgovor sa detetom o tome kako ste želeli zapravo da ste reagovali može pomoći. Da objasnite da su vaše emocije stale na put tome da možete da odgovorite na način na koji je trebalo.

Dakle, nemojte znakove uspešnog roditeljstva tražiti u školskim ili sportskim uspesima deteta, već u obezbeđivanju sigurne baze za vaše dete. Ovo stvara mesto sa kojeg vaše dete može da napreduje. Sastoji se od trajne doživotne veze koja ne zavisi od spoljašnjih rezultata, već od ljubavi, poštovanja i povezanosti.

To je ono što znači biti sjajan roditelj.Izvor: Objektiv.rs, mother.ly

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar