“Ja sam bila silovana!” Potresno svedočenje devojke na suđenju Miroslavu Aleksiću

Miroslav Aleksić pripremio je pitanja za oštećenu, ali je, kada je došao momenat da ih postavi, rekao da "odustaje od pitanja"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube

Suđenje vlasniku dramskog studija “Stvar srca” Miroslavu Aleksiću nastavljeno je danas u Palati pravde, a iskaz je dala oštećena M.Đ.

M. Đ. se pred tužiocem izjasnila o dva slučaja seksualnog zlostavljanja koji su se dogodili u septembru 2014. i maju 2015. godine.

Iako je samo slučaj iz 2015. godine obuhvaćen optužnicom Aleksićeva branilac Zoran Jakovljević postavljao pitanja u vezi sa oba slučaja.

Na samom početku suđenja Jakovljević je ušao u sukob sa tužiocem, rekavši da tužilac nije ovlašćena sa suđenje Aleksiću na šta se ona odgovorila da branilac iznosi laži i da je ona od prvog dana bila izabrani zamenik Višeg javnog tužioca, a da je sada tužilac.

M. Đ. je, odgovarajući na pitanja istakla da Aleksićev dramski studio jeste bio škola glume.

– Da, to jeste bila škola glume. Mi smo tu učili da glumimo. Na kraju nismo dobijali diplomu, ali škola je mesto na kom se dobija neko znanje. Mika je držao monologe o životu, veri, ženama, ku*vama, glumicama koje su fatalne žene, a koje su se njemu sviđale – rekla je oštećena.

Istakla je da škola podrazumeva učenje o nečemu, vaspitanje nekoga.

– Kod Mike nisam mnogo naučila o glumi. Naučila sam da partner treba da bude grub i da kaže “skidaj gaće”, a ne da vodi ljubav. Naučila sam da roditeljima ne govorim šta se dešava, da žena treba da bude ku*va. Sa časova sam izlazila misleći da sam glupa, srozavao mi je samopouzdanje. To sam naučila – dodala je.

Napomenula je da je u trenutku dolaska u školu bila labilna ličnost jer je krajem osnovne škole trpela vršnjačko nasilje, kao i da je, nakon dolaska u Aleksićev dramski studio, prestala da ide na sekciju glume u srednjoj školi “jer je to kod Mike bilo strogo zabranjeno”. Na pitanje kada je shvatila da nešto nije u redu, oštećena je rekla da je “znala sve vreme”, ali i da “sve više shvata”.

– Nisam želela da idem na časove. Boleo me je stomak, imala sam čak i tik žmirkanja. Nastavila sam da idem na časove, podvučena njegovim rečima da treba treba da se čeličimo i idemo u nešto što nam nije prijatno. Kinjila sam sama sebe – rekla je M. Đ.

Istakla je da je mislila da je glupa jer joj je Aleksić to usadio. Takođe je sebe smatrala slabom jer joj je bilo neprijatno, ali je, kako je rekla, nastavila da ide na časove jer je smatrala da će joj ta škola značiti.

– Mnogi dobri glumci su izašli iz te škole i mislila sam da sam samo ja ta kojoj je teško – dodala je.

Kako je M. Đ. istakla da je članarinu plaćala posle časova, advokat Jakovljević izvukao je fiskalne račune i naveo da su svi plaćeno u 21 sat. Sudija je na to odgovorio da ne mora da znači da je plaćeno tada i da je račun mogao da iskuca kasnije.

Kako je Jakovljević rekao da je račun mogao da bude iskucan kasnije, ali ne i ranije, advokat Jugoslav Tintor rekao je da uopšte nije utvrđeno da je članarina plaćena tog dana kada je račun kucan. Na pitanje Aleksićevog branioca kako je znala kada će Aleksić da bude prijavljen, M. Đ. je odgovorila da ju je zvala Milena Radulović, koja je znala šta joj se desilo.

– Rekla mi je da će da prijavi. Ja tada nisam imala hrabrosti da učinim isto, zato nisam prijavila kad i ostale devojke. Kasnije sam skupila hrabrost da stojim pored čoveka koji me je seksualno zlostavljao. Ne znam od koga je Milena saznala šta mi se desilo. Da one nisu prijavile, ja ne bih imala hrabrosti. Kada sam prijavila, prvo sam otišla u policiju, pa tek onda rekla roditeljima. Brinula sam za njihovo zdravstveno stanje jer su srčani bolesnici – rekla je oštećena.

Sa 18 godina, kako je rekla, nije imala hrabrosti da sama sebi prizna šta joj se dogodilo i duboko je to potisnula, do te mere da se sa mukom prisećala detalja kada je trebalo da da iskaz. Istakla je da joj niko nije rekao da će Aleksić da bude uhapšen i da je mislila da to neće da se desi jer zbog protoka vremena nisu postojali fizički dokazi.

– Sa Milenom i ostalim devojkama se nisam ništa dogovarala. Samo smo pričale šta nam se desilo. Nisu se sve devojke odazvale pozivu. Nažalost, ima ih mnogo više – dodala je.

Jakovljević je potom oštećenu M. Đ. ispitivao o svim detaljima onoga što joj se desilo, a Telegraf.rs neće iznositi sve detalje.

Na pitanje da li smatra da ju je Aleksić 2015. godine silovao, odgovorila je da jeste, a da to kako se to što se desilo pravno karakteriše ostavlja advokatima i sudu. Upitana da li su joj roditelji nešto rekli kada su protiv Aleksića podnete prve prijave i kada je on lišen slobode, oštećena je rekla da su je odmah pozvali.

– Odmah su me zvali, pitali su me više puta. Ja sam krila od njih jer sam se bojala za njihovo zdravlje. Osećala sam se loše što im nisam rekla. Za to nisu krivi oni, kriv je Mika koji je kod nas kreirao taj zatvoreni odnos sa roditeljima, da ne smemo da im pričamo šta se dešava u školi – rekla je M. Đ. kroz suze.

Aleksićev branilac rekao je da je M. Đ. ranije rekla da je Aleksić pričao da pre priprema za fakultet treba da imaju seksualne odnose. I pitao da li je istina da je, nakon što je imala prvi odnos, to rekla Aleksiću.

– Nisam rekla da je to Mika rekao. Devojka koja je otišla je rekla da, ako pomišljamo da pišem glumi, moram da imam seksualni odnos. Ne znam kakve to veze ima sa prijemnim, ali je Mika i sa mnom decom imao vežbe dodirivanja erogenih zona, pitao je o našem seksualnom opredeljenju i odnosima. U grupi je govorio da žena treba da bude ku*va i d arena da ume i da daje i da prima, a muškarac grub. Miki sam rekla za svoj prvi odnos jer je to pitao druge, a da mnom nije imao taj odnos pun poverenja – dodala je.

Rekla je da je “razumela da je Mikim postulat bio da ste kada ste to uradili bili dovoljno zreli i da ste mogli da se bavite glumom”.

Kada je Jakovljević u nekoliko navrata napomenuo da se njen iskaz ne poklapa sa iskazima svedoka koje su prepričavale ono što im je ona ispričala, M. Đ. je istakla da smatra da se bolje detalja seća ona koja je sve to doživela, nego one kojima je samo ispričala. Na pitanje advokata kako se ne seća nekih drugih detalja, ali se seća kako je bila obučena kada ju je Aleksić navodno silovao, odgovorila je da se kritičnog trenutka vizuelno jasno seća jer je to za nju bila trauma.

Jakovljević je takođe istakao da je, pri opisu šta je imala obučeno, istakla da nije imala hulahopke i pitao da li još nešto nije imala na sebi.

– Da, nisam imala gaće kada mi ih je Mika skinuo – revoltirano je odgovorila.

M. Đ. je opisala da, kada se sve odigralo, nije imala snage da reaguje ili bilo šta kaže, da je bila paralisana.

– Nisam imala snage da ga odgurnem. Htela sam, ali sam bila paralizovana. Nisam gledala u njega, već sam plakala i govorila monolog koji mi je rekao da govorim. Da sam vikala, neko bi došao, ali bi se on pravio lud – istakla je.

Monolog je, kaže, bila u stanju da govori “jer uplašeno dete govori ono što mi silovatelj kaže”.

– Ja nisam znala da se to dešava u kancelariji. Mislila sam da je najgore kada pozove i ispituje o seksu – dodala je M. Đ. Na pitanje da li je, dok se sve dešavalo, to shvatala kao traumu, M. Đ. je odgovorila: “Ja sam bila silovana!” Jakovljević je pitao da li je aktivna u pokretu “Nisi sama” i priložio fotografiju devojke kojoj na dlanu piše “nisi sama”, ali je M. Đ. rekla da na fotografiji nije ona.

Miroslav Aleksić pripremio je pitanja za oštećenu, ali je, kada je došao momenat da ih postavi, rekao da “odustaje od pitanja”.

Naredna ročišta zakazana su za 19. septembar i 19. oktobar, a sledeća oštećena koja će da svedoči je Milena Radulović.

Odbio da odgovara na pitanja
Na jednom od prethodnih ročišta, koje je bilo još jedno u nizu odloženih, ali ovog puta nije bilo u pitanju Aleksićevo loše zdravstveno stanje, već to što je vlasnik škole glume odbio da odgovara na pitanja punomoćnika oštećene Milene Radulović Jugoslava Tintora.

– Neću da odgovaram na njegova pitanja, on je 72 puta davao izjave za medije o ovom slučaju i time ga iz sudnice premestio u javnost – objasnio je Aleksić.

Tintor mu je na to rekao “da se zapita da li je ikada bio učitelj glume”.

Na prošlom ročištu Aleksić je, po savetu branioca Zorana Jakovljevića koji je ušao u sukob sa sudijom zbog odbijanja pitanja i rekao da će da bojkotuje proces, odbio da postavlja pitanja jednoj od oštećenih.

Aleksić je optužen za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva takode kvalifikovana u produženom trajanju.

Njega je prva za seksulano zlostavljanje prijavila glumica Milena Radulović, a ubrzo se optužbama protiv njega pridružila Iva Ilinčić, pa i druge devojke.

Uhapšen je 16. januara i do 10. septembra 2021. godine je bio u pritvoru, koji mu je tada zamenjen kućnim pritvorom uz elekronski nadzor. Kućni pritvor mu je ukinut 10. marta 2022. godine i od tada se brani sa slobode.Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar