Sumnja se da je pomagao “kavčanima”: Crnogorsko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Zvicerovog pomagača

Iz tužilaštva su za crnogorske medije naveli i da je u optužnici predloženo da se okrivljenom produži pritvor

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Printscreen

Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg specijalnog tužioca Saše Čađenovića zbog sumnje da je službeno delovanje podredio interesima kavačkog klana na čijem čelu je odbegli Radoje Zvicer.

Čađenović je lišen slobode 9. decembra prošle godine i to na svom radnom mestu zbog sumnje da je pre dve godine postao pripadnik kotorskog klana.

Podsetimo, njemu se na teret stavlja da je izvršio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i šest kričinih dela zloupotrebe službenog položaja u korist kavačkog klana.

– Osumnjičenom se stavlja na teret da je, u periodu od sredine 2020. do 2022, postao pripadnik kriminalne organizacije kavački klan, sa ulogom i zadacima da kao specijalni tužilac, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih dela, da, u slučajevima kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima organizacije koji su lišeni slobode odredi pritvor i da iz spisa uklanja izveštaje koje je Evropol dostavio u postupcima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije i krivične prijave koje je policija podnosila protiv njih, što je prihvatio i izvršavao u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka – navodi se u saopštenju crnogorskog tužilaštva, a prenose Vijesti.

Čađenović je, kako su tada pisali crnogorski mediji, pribavio korist za kavčanina Duška Roganovića i to je jedan od dokaza, gde je navodno presretnuta njegova komunikacija na Skaj aplikaciji sa Zvicerom, Slobodanom Kašćelanom i okrivljenim policajcem Petrom Lazovićem.

– Da do pokretanja postupka nije došlo zbog članstva u kriminalnoj organizaciji i na zahtev organizatora kriminalne organizacije, okrivljenog Radoja Zvicera, proizilazi iz sadržine poruke koju je okrivljeni Petar Lazović poslao Radoju Zviceru dan nakon podizanja optužnice, a u kojoj mu je napisao: “Izvukli smo iz prijave Duška Roganovića, da znaš, to ti nisam rekao”. Zvicer je potom poslao poruku Kašćelanu: “Završio sam Dulu da ga ne hapse”. Kašćelan mu je odgovorio: “Odlično, đe bi s njim u zatvor onakvim, ne daj Bože” – navodi se u naredbi.

Iz tužilaštva su za crnogorske medije naveli i da je u optužnici predloženo da se okrivljenom produži pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva i da će ometati krivični postupak uticanjem na saučesnike.

Jednoglasno: Razrešen dužnosti

Nakon hapšenja specijalnog tužioca krajem prošle godine tužilački savet jednoglasno je doneo odluku o privremenom udaljavanju Čađenovića sa tužilačke funkcije.

– To je, kako je tada rečeno, učinjeno na osnovu Zakona o Državnom tužilaštvu, zbog pokretanja krivičnog postupka za delo koje ga čini nedostojnim za vršenje tužilačke funkcije – pišu crnogorski mediji.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar