Saveti zlata vredni: Na ovih 5 stvari MILIONER odbija da potroši svoj novac i vreme

Štedljiv život nije samo trošenje manje ili kupovina jeftinih stvari, nego i to da se ne ponašate rasipnički

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Džonatan Sančez (39) investitor i osnivač sajta koji pomaže porodicama da podignu finansijski odgovornu decu, prvi je milioner u svojoj porodici, a do velikog novca došao je zahvaljujući pasivnim prihodima od ulaganja u nekretnine i kroz poslovanje sa ličnim finansijama.

– Izgradnja pasivnih tokova prihoda mi je omogućila da radim manje i da budem više sa svojom ženom i naše dvoje dece. Štedljivost i očuvanje ušteđevine je takođe pomoglo – kaže on.

Ali, objašnjava, štedljiv život nije samo trošenje manje ili kupovina jeftinih stvari, nego i to da se ne ponašate rasipnički. Zato je izdvojio pet stvari na koje odbija da potroši svoj novac i vreme.

1. Nikada ne kupujem potpuno nove automobile

Automobili često izgube oko 60 odsto svoje prvobitne nabavne cene u prvih pet godina, zbog čega ne mogu da opravdam trošenje toliko novca znajući da će vrednost samo opadati. Premije osiguranja za nove automobile su takođe obično skuplje od polovnih. Zato više volim da kupujem polovni automobil koji je star nekoliko godina i nije prešao mnogo.

2. Nikada ne kupujem stvari brze mode

Ne razmišljam previše o svojoj odeći. Držim se jednostavne, bezvremenske odeće. Ako se oblačim ležerno, upariću farmerke sa običnom ili polo majicom. Ako prisustvujem svečanom događaju, nosiću odelo i kravatu. Nove stvari kupujem samo kada treba da zamenim odeću sa neoprostivim rupama od habanja. Jedna od najvažnijih stvari koje učim svoju decu je kako da brinu o svojim stvarima i da ih učine da traju.

3. Nikada ne kupujem više hrane nego što mi je potrebno

Držim se spiska za kupovinu i uvek planiram svoje obroke oko onoga što već imamo kod kuće. Takođe ne volim da bacam hranu koja se može sačuvati za sledeći dan. Ako sam u restoranu i ne mogu sve da pojedem, ostalo ću poneti kući. Smatram da je dobro ako mogu da dobijem dva obroka po ceni jednog.

4. Nikada ne kupujem nekvalitetne stvari

Biti štedljiv ne znači kupiti ono što je najjeftinije. Nije vredno žrtvovati kvalitet da biste uštedeli samo nekoliko dolara. Ako želim da kupim nešto što traje, kao što je dušek, sofa ili frižider, istražiću i pročitaću sve recenzije proizvoda. Radije bih posedovao stvari koje mogu da prežive višestruku upotrebu nego da ih stalno menjam jer su loše napravljene.

5. Nikada ne trošim vreme na košenje sopstvenog travnjaka

Jedna od mojih omiljenih zabava kada sam imao svoj prvi dom bilo je košenje travnjaka. Ponosio sam se time što sam se pobrinuo za to. Ali to je bilo iscrpljujuće i dugotrajno. Sada imam kompaniju za uređenje pejzaža koja dolazi da pokosi moj travnjak jednom nedeljno. Mogu da iskoristim dodatno ušteđeno vreme sa svojom porodicom. Naučiću za to vreme svoju decu kako da programiraju, sviraću gitaru sa njima ili ću ih voditi u zoološki vrt.Izvor: Objektiv.rs, Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar