KRIZA NA SEVERU KiM: I dalje pojačan broj pripadnika KFOR-a, najavljen protest i u Gračanici

Za danas u podne najavljen je protest i u Gračanici

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Youtube

Najnovija kriza na Severu Kosova ulazi u drugu nedelju.

Novi dan u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić započet je isto kao i prethodni – uz prisustvo većeg broja građana koji protestuju – sa jedne strane i bodljikave žice, mobilne ograde i KFOR-ovih vojnika sa druge strane.

Danas je ujedno šesti dan protesta građana Severa protiv nasilnog zauzimanja opštinskih zgrada od strane specijalnih jedinica, piše KoSSev.

Za danas u podne najavljen je protest i u Gračanici, piše RTK2, prenosi KoSSev.

Na društvenim mrežama pozivaju se građani na miran protest tačno u podne, kako bi se, „poslala podrška Srbima koji od petka protestuju u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću“, navodi ovaj medij.

Komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković kazao je za RTK da su organizatori u skladu sa važećim pravilima prijavili održavanje skupa u ovoj opštini, kao i da će policija obezbeđivati skup.

Ovog jutra u Zvečanu su osvanuli i transparenti sa porukama o miru i kritikama na račun kosovskog premijera, Aljbina Kurtija.

„Zašto mi Kurti snajperom nišani dete?“, „Mi nismo kriminalci, samo hoćemo slobodu“, „Nećete nas oterati iz naše kuće“, „Hoćemo mir a ne suzavac i šok bombe“, stoji na njima.

Jutro je u opštini Zvečan osvrnulo uz prisustvo pojačanih snaga KFOR-a na više lokacija u ovom mestu, što je prethodno zatražila Srpska lista od ove misije NATO-a, a nakon incidenta sa Kosovskom policijom.

Najviše pripadnika KFOR je i dalje ispred opštinske zgrade. Ovi službenici danas, međutim, ne nose štitove koji su bili deo njihove opreme u prethodnim danima i mnogo ih je manje u odnosu na prethodne dane.

Sa druge strane ograde, odnosno bodljikave žice, nalazi se veliki broj građana, kako žena, tako i muškaraca – zaposlenih u srpskim institucija i u Privremenom organu opštine Zvečan.



Izvor: KoSSev

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar