Ubica sa Vračara je bio USPOREN uoči masakra u “Ribnikaru”: Stručnjak objasnio šta to znači

"Njegova usporenost je bila uzrokovana psihičkom iscrpljenošću..."

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

K. K. (13) osumnjičen za masovno ubistvo u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, koji se nalazi na opservaciji u psihijatrijskoj klinici, prema rečima njegove majke M. K. (46) koja je saslušana pre nekoliko dana u policiji, a koju će dalje zajedno sa ocem V. K. (47) “preuzeti” Više javno tužilaštvo, tog kobnog jutra, 3. maja bio je – usporen.

Kako je ona, podsetimo, rekla, to je bila jedina promena u njegovom ponašanju, a šta to znači, za Telegraf objasnio je klinički psiholog dr Radomir Čolaković.

“To znači da mu je psiho motorika bila usporena, usporeni pokreti, da je bio pospan, odsutan, da sporo reaguje na spoljašnju sredinu, na spoljašnje draži. Dakle, to što je majka rekla znači da je primetila da “nije onaj što je nekad bio”. Obzirom da, kako je objavljeno u medijima, nije konzumirao psihoaktivne supstance, njegova usporenost je bila uzrokovana psihičkom iscrpljenošću, u smislu, sva ta silna razmišljanja, planiranje, naravno, morbidni planovi, preokupiranost time što je počinio, sve je to dovelo do toga da bude usporen tog kobnog jutra. Verujem da nije mogao mirno da spava. To je trebalo pitati majku, da li se prevrtao u krevetu. Po medijima čitam da je on zagonetka, ali mislim da nije, da je tu sve jasno. Na njegov postupak utiče genetika, sredina, aktivnosti, a njegove aktivnosti su bile morbidne, obzirom na to što je pretraživao po internetu i čime je bio fasciniran, gledao te filmove o masovnim ubicama… On je bio indoktriniran”, kaže on.

Ističe da ga čudi jedna činjenica: “Jedina stvar koje me čudi, ako je tačna, to njegovo pitanje, kada će da izađe napolje i da li je popularan? Ako je to istina, onda on sve više i više gubi dodir sa stvarnošću u smislu da mu nije jasno šta je uradio”, kaže Radomir Čolaković.

Podsetimo, tokom istrage masakra u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ispitani su dečakovi roditelji, majka M. K. (46) i otac V. K. (47), potom dadilja koja je brinula o njemu od kada je imao 11 meseci, a kako se navodi, biće ispitano na desetine svedoka.

“Biće ispitani roditelji dece sa čijom decom se K. K. družio, potom, učitelji… komšije… drugi članovi familije… Otac je u pritvoru od 5. maja, a u Višem javnom tužilaštvu negirao je delo koje mu se stavlja na teret, a to je – teško delo protiv opšte sigurnosti. Potom, majka je dala izjavu u policiji, a pretkrivični postupak od Prvog osnovnog javnog tužilaštva protiv nje preuzelo je VJT. Kako je već objavljeno, po prijemu izveštaja, spisi predmeta su dostavljeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu radi spajanja sa predmetom u tom tužilaštvu jer se tu vodi istraga protiv V.K., oca maloletnog K.K. zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti. Imajući u vidu da između krivičnih dela koja im se stavljaju na teret postoji međusobna veza i delimično isti dokazi, te je celishodno da se vodi jedinstveni postupak. Pretkrivični postupak protiv majke vodi se u cilju utvrđivanja da li se u njenim radnjama stiču elementi krivičnog dela Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, dok se protiv oca vodi istraga zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti, a biće ispitano i da li se u njegovim radnjama eventualno stiču elementi krivičnog dela Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica. Akcenat je na tome da se utvrdi kakav je “zaista” odnos bio majke, oca i K.K.”, rečeno je iz istrage.

Roditelji K. K. izjavili saučešće porodicama

M. K. i V. K. otac i majka dečaka K. K. (13) prvi put su se javno oglasili 22 dana nakon počinjenog masakra.

“Tog 3. maja zavladala je večna tišina u kojoj nemi od neizlečivog bola i tuge svakodnevno jecamo za svakim nevino nastradalim detetom i za Draganom koji je decu sa toliko ljubavi pazio. Duboko i najiskrenije žalimo i upućujemo saučešće svakoj porodici zbog njenog gubitka, a koji je svaki i naš gubitak.

Večno u tuzi, Porodica Kecmanović”.

Otac V. K. u pritvoru od 5. maja

On je u pritvoru Okružnog zatvora od 5. maja 2023. godine nalazi po rešenju Višeg suda zbog krivičnog dela – teško delo protiv opšte sigurnosti. On je saslušan u Višem javnom tužilaštvu i negirao je delo.

Pritvorenik V. K. nijednim svojim postupkom nije prekršio pravila kućnog reda koja se odnose na sva lica u pritvoru niti je na bilo koji način ugrozio svoj ili život nekog drugog lica.

S obzirom da je reč o licu koje se nalazi u pritvoru, iznošenje bilo koje druge informacije osim gore navedenih značilo bi kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.



Izvor: Telegraf

Komentari (1)

Ostavite komentar