DIVLJE SVINJE DIVLJALE PO BETON HALI! Stručnjaci upozoravaju: Mogu da budu ekstremno opasne (VIDEO)

Nesvakidašnja scena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

“Avantura” dve divlje svinje po šetalištu u Beton hali digla je noge i policiju i stručnjake iz “Veterine Beograd”. Ovaj deo grada juče je bio pod “opsadom”, jer su dve divlje svinje doplivale Savom, popele se uz stepenice, histerično trčale po popularnom šetalištu, a onda ulete u kafić! Tu su na kraju i uspavane, iznete na nosilima i prebačene na sigurno.

Nije ovo prvi slučaj da se divlje svinje pojave u srcu prestonice, ali odakle tačno i kako dospevaju u centru grada?

Glavno stanište divljih u Beogradu je Veliko ratno ostrvo, ali i leva obala Dunava – Ovča, Borča i Padinska skela, gde postoji i lovište, ali ono što je najviše iznenadilo građane jeste kako su uspele da dođu do centra grada?

Otkud divlje svinje centru Beograda
Nesvakidašnja scena na popularnom gradskom šetalištu iznenadila je sve prisutne te su se broji pitanja građana nizala… Kako su tu dospele? Koliko mogu biti opasne po građane, kako reagovati i kome prijaviti ako ih sretnemo u gradu….

Kristijan Ovari, biolog iz Beo Zoo Vrta, pretpostavlja se da su divlje svinje pobegle iz svog prirodnog staništa – Velikog ratnog ostrva ili sa leve obale Dunava, zbog vodostaja koji je ovih dana porastao usled čestih padavina.

Teške, ali odlični plivači
Ova situacija nije neobična, jer se usled povišenog vodostaja reka dešava da doplivaju do urbanog dela grada. Glavno stanište divljih svinja je Veliko ratno ostrvo ima ih i u Ovči, Borči i Padinskoj skeli gde postoji i lovište. Iako su teške i do 200 kilograma, odlični su plivači i nije im problem i da sa Ratnog ostrva stignu u potrazi za hranom u sam centar Beograda.

Koliko mogu da budu opasne?
– Divlje svinje nisu uopšte naivne životinje i znaju da budu izuzetno opasne. Pogotovo posle ovakvog slučaja gde su izmorene od plivanja i u potrazi su za hranom. I zaista nema potrebe da im se prilazi, bilo da ste naišli na njih negde u prirodi ili u centru grada – apelovao je biolog Ovari i dodao:

“Ja kao biolog uvek insistiram da se za ovakve situacije najpre kontaktora ‘Veterina Beograd’, kako bi se pomoglo životinji i naravno izbegao neki nepoželjni incident”.

Kako da ponašamo ako vidimo divlju svinju
Naime, divlja svinja neće bez razloga napasti čoveka, ali im nikako ne treba prilaziti, pogotovo ako se u prirodi sretne divlja svinja sa prasićima. Tada je, dodaje Ovari, najbolje se da se sklonite i pozovete neko od nadležnih lovačkih udruženja.

Dakle, najbolje je ne prilaziti im, upozorava Ovari. On još objašnjava da su divlje svinje veoma uplašene kada se nalaze mimo prirodnog staništa i ukoliko se osete ugroženo, mogu da reaguju, da ujedu…

– Izbegavajte svaki blizak susret sa njima. Ukoliko se naiđe na divlje svinje najbolje je pozvati nadležne organe, dok u divljini izbegavajte svakako susret sa njima – zaključuje ovaj biolog.

Ušle u kafić, a evo gde su sada
Budimir Grubić, direktor Veterine Beograd, rekao je juče za “Blic” da su divlje svinje stigle do kafića koji se sređivao na Beton hali, utrčale unutra, protrčale pored radnika i da je veterinar stigao nakon 15 minuta pošto su ih kontaktirali. Takođe su bili prisutni i pripadnici policije.

Svinje su, kako je pojasnio, puštene u budnom stanju, a nalaze se u Velikom Selu Rit, gde kako kaže, inače obitavaju i gde postoji i lovno područje.

Kontakt “Veterine Beograd”
Služba komunalne zoohigijene – Bulevar despota Stefana 119, Beograd

Broj telefona 011 329-30-99 – radnim danima od 7 do 20sati , vikendom od 07 do 15 sati i praznicima od 08 do 13 sati.

Dežurni telefoni:

062 80 90 334 – radnim danima od 7 do 15 sati,

063 549-161 – radnim danima od 22 do 07č i vikendom od 15 do 7 sati.

Takođe, sve možete da prijavite i na Servisni centra Beograda na broj 11-0-11, koji radi non-stop.Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar