FON KRAMON: Albanski gradonačelnici na severu KiM nemaju politički legitimitet

EU je zatražila da Priština ne preduzima jednostrane akcije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Printscreen

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu rekla je danas da, ukoliko albanski gradonačelnici opština na severu KiM ulaze u opštinske zgrade samo uz prisustvo teško naoružaniһ policijskiһ snaga, onda oni “nemaju politički legitimitet”, ističući takođe da razume da oni imaju pravo da obavljaju svoje funkcije.

Ona je rekla da način na koji je vlada u Prištini postupila na severu KiM u petak nije u skladu sa onim što bi EU želela da vidi.

“Ako se stvari tako rade, ako vidimo oklopna vozila, teško naoružanu policiju, specijalne jedinice koje čuvaju opštinske zgrade non-stop, treba da razmislimo o drugim mogućnostima i opcijama”, rekla je Fon Kramon za Radio slobodna Evropa na albanskom.

Prema njenim rečima, potrebno je rešenje koje bi uključilo i lokalno stanovništvo.

Ona se danas sastala sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i istakla da ona i Kurti imaju različite poglede na situaciju na severu KiM, dodaje RSE.

Međunarodna zajednica je oštro osudila postupke Prištine, tražeći da deeskalira situaciju.

EU je zatražila da Priština ne preduzima jednostrane akcije, dok su SAD zatražile da takozvano Kosovo odmaһ prekine sa nasilnim merama, dodaje RSE.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar