Eparhija raško-prizrenska: Prištinske vlasti ponovo zabranile liturgiju u hramu Hrista Spasa

Bez ikakve pravne osnove, nastavljajući ozbiljno kršenje verskih prava i sloboda Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Eparhija raško-prizrenska

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da su kosovske vlasti drugu godinu zaredom zabranile verski obred u hramu Hrista Spasa u Prištini, povodom proslave praznika Vaznesenja Hristovog, čime je, kako je ocenjeno, nastavljeno ozbiljno kršenje verskih prava i sloboda Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

“Povodom ovogodišnje proslave praznika Vaznesenja Hristovog 24. maja, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Eparhiji raško-prizrenskoj, kosovske vlasti su i ove godine zabranile pristup crkvi i održavanje verskog obreda, bez ikakve pravne osnove, nastavljajući ozbiljno kršenje verskih prava i sloboda Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju Eparhije.

Uoči praznika Vaznesenja, kako se dodaje, Eparhija raško-prizrenska sa najboljim namerama obavestila je Kosovsku policiju o planiranom verskom obredu u hramu Hrista Spasa u Prištini 24. maja na Vaznesenje Hristovo, zbog obezbeđenja verskog skupa i organizovanja parkiranja vozila.

“U sredu, 23. maja, SPC parohija u Prištini je neformalno, samo usmenim putem obaveštena od strane kosovske policije da je Srpskoj pravoslavnoj crkvi zabranjeno služenje spasovdanske liturgije u našem hramu Hrista Spasa u Prištini. Našem svešteniku je usmeno saopšteno da kosovske vlasti zabranjuju služenje verskih obreda u našem hramu u Prištini ‘sve dok traje sudski spor koji je Univerzitet u Prištini pokrenuo protiv Eparhije raško– prizrenske’, kao i zbog navodnih bezbednosnih razloga. Svešteniku nije uručena nikakva pismena odluka tim povodom”, kaže se u saopštenju.

S obzirom na to da je jedan od izgovora za zabranu korišćenja hrama Hrista Spasa u Prištini postojanje sudskog spora koji je Prištinski Univerzitet pokrenuo protiv Eparhije raško-prizrenske 2018. god (i koji je od tada do danas u zastoju zbog niza proceduralnih razloga), Eparhija ističe da pre pravosnažne i konačne sudske odluke zakonskom vlasniku imovine, a posebno verskog objekta, ne može biti zabranjen pristup i korišćenje verskog objekta nigde u demokratskom svetu.

“Prema međunarodnom principu ‘pretpostavke nevinosti’ koji se odnosi i na krivična, ali i imovinska pitanja, postojanje spora ne može biti povod za sprečavanje slobodnog korišćenja imovine koja je u katastru zavedena kao imovina SPC, a pogotovo ne za kršenje zakonskih prava o slobodi okupljanja i verskih obreda jasno definisanih u kosovskom zakonodavstvu. U protivnom svako bi mogao da samovoljnim osporavanjem imovine i lažnim optužbama krši osnovna verska i ljudska prava. Zato je prema svim međunarodnim standardima imovina SPC neprikosnovena, dok sudski proces eventualno ne dokaže suprotno i ne iscrpe se svi pravni lekovi. Napominjemo da je ovaj problem evidentiran i u izveštaju o verskim slobodama Sjedinjenih Američkih Država za 2022. godinu u delu koji se odnosi na Kosovo, što pokazuje da je reč o već sistematskom kršenju zakonski regulisanih verskih prava SPC. Istovremeno, kosovska policija nije pismeno odgovorila na obraćanje SPC, niti je izdala zabranu bogosluženja na osnovu ikakve sudske odluke jer za to ni ne postoje validne pravne osnove. Zato je zabrana samo usmeno izrečena na način koji implicira mogućnost incidenta u slučaju da Crkva iskoristi svoje pravo slobode bogosluženja”, navodi Eparhija.

Ponovna zabrana služenja liturgije našoj crkvi, kako se dodaje, kao i celokupna klima i pokušaji da se naša prava urušavaju sve više svakim danom, pokazuju po ko zna koji put da je Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi na prostoru Kosova i Metohije potrebna pojačana pravna zaštita koja neće omogućiti zloupotrebe prava i zakona, a naročito verskih sloboda od strane kosovskih institucija.

“Zabranom ovog skupa, kao i neizvršavanjem ostalih pravnih obaveza prema SPC, ali i nedozvoljavanjem pristupa sveštenstva i vernika jednom broju drugih verskih objekata na prostoru KiM, jasno se pokazuje ozbiljna situacija otvorene verske, etničke i pravne diskriminacije koja se nastavlja i pogoršava. Eparhija raško-prizrenska ovom prilikom izražava svoj najoštriji protest zbog otvorenog kršenja naših verskih prava i zloupotrebe zakona od strane kosovske policije koja je dužna da obezbedi slobodu okupljanja i verske objekte i iskoristiće sva pravna sredstva da se ovo pitanje reši u skladu sa zakonom”, saopštila je Eparhija.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar