Završena današnja sednica o bezbednosnoj situaciji, opozicija tražila sednicu, a nazvala je “šaradom”

Sednica je počela 18. maja i na njoj učestvuje premijerka Ana Brnabić sa više ministara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: RTS 2 printscreen

Poslanici Skupštine Srbije završili su za danas rad, a raspravu o vladinom izveštaju o bezbednosnoj situaciji nakon dva masovna ubistva nastaviće sutra.

Na dnevnom redu su, pored vladinog izveštaja o bezbednosnoj situaciji, i izveštaj REM-a od oktobra do marta ove godine, sa posebnim osvrtom na izveštavanje u slučajevima nasilja, zatim, formiranje Anketnog odbora koji bi trebalo da utvrdi činjenice i okolnosti koje su dovele do tragedija, kao i izglasavanje nepoverenja ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

Sednica je počela 18. maja i na njoj učestvuje premijerka Ana Brnabić sa više ministara.

Premijerka Ana Brnabić kritikovala je to što deo opozicije posebnu sednicu Narodne skupštine. koja je sazvana povodom tragedija, naziva – “šaradom”.

Naime, poslanica “Moramo-Zajedno” Danijela Nestorović rekla je predstavnicima Vlade Srbije i premijerki da su svojim učešćem na sednici došli da prave “šaradu u cilju zadovoljenja sopstvenih potreba”.

Foto: RTS 2 printscreen

“Želim da obavestim sve građane Srbije da ovo niti je šarada, niti se dešava u cilju zadovoljenja sopstvenih potreba vlasti, jer upravo ova vlast nije ovo zahtevala, već opozicija”, podsetila je Brnabić.

Brnabić je podsetila da je opozicija tražila da se hitno sazove vanredna sednica zbog dve velike tragedije.

“Ovde smo zato što ste nas vi pozvali, tražen je izveštaj, mi smo izveštaj dali i predstavili”, rekla je premijerka, konstatujući da je ironija to da oni koji su tražili sednicu nisu u skupštinskoj sali, dodala je Brnabić.

“Ja ovde nemam sa kim da debatujem, jer oni koji to žele su došli, rekli svoje i izašli”, izjavila je premijerka.

Foto: RTS 2 printscreen

Govoreći o protestima, premijerka Ana Brnabić je, odgovarajući poslaniku DS Nebojši Novakoviću, rekla da ima puno poštovanje prema građanima koji protestuju protiv nasilja, ali da joj na tim protestima smetaju dve stvari.

“Prva stvar koja mi smeta jesu pozivi na nasilje opozicionih lidera i nekih od organizatora protesta. Smeta mi natpis “doživotna robija” na vratima Vlade Srbije, kao poruka ministrima i svim ljudima, činovnicima i službenicima Vlade Srbije. Da li ste i njima pretili doživotnoj robijom? Hoće Ii i njihova deca da pomisle da će i oni ići na robiju? Pošto će mandat te vaše tehničke Vlade, koju planirate da napravite do izbora, imati zadatak da ih sve uhapsi? To je poruka protesta protiv nasilja?”, upitala je Brnabić.

Na pitanje Pavla Grbovića koji je optužio SNS da otkazuje ekskurzije zbog mitinga nade u Beogradu, premijerka je pitala poslanika zašto koristi mrtve ljude za politički obračun i istakla da to od njega nije očekivala.

“Žao mi je što ste vreme iskoristili na ovaj način, očekivala sam nešto potpuno drugo. Obično umete da budete konstruktivni. Žao mi je što ste politizovali ovu tragediju i što ste je iskoristili da se obračunavate sa nekim na taj način. Nikada se nigde politički obračun nije vodio po pitanju toga koliko je bilo tragedija, ubistava, femicida… mi smo jedinstveni u istoriji, da je neka politička opcija iskoristila tragediju da napadne svoje političke protivnike. To nikada nije bila tema niti sredstvo da se neko svrgne sa vlasti. Ja ne želim da to koristimo u političkoj debati. Jedna žena je previše, jedan muškarac je previše, da ne pričam o deci. Ljudi nisu brojevi. Je l’ ja treba sada da vam čitam koliko je žena ubijeno za vreme bivše vlasti? Ubijeno ih je više nego u prethodnih 10 godina, ali ja to ne želim da radim. Vi nijednu meru niste predložili. Niste rekli zašto mere koje smo mi pokrenuli nisu dobre. Treba li nešto da menjamo, da modifikujemo? Da li su dobre? Ništa od toga nisam čula”, izjavila je predsednica Vlade.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar