“To više nije škola, to je SPOMEN PARK, odatle su deca bežala od metaka”: Majka učenika Ribnikara očajna

Među roditeljima koji ne podržavaju povratak đaka u OŠ "Vladislav Ribnikar" je i majka jednog učenika Marija Vasilić

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Youtube

Prošlo je 20 dana od masakr koji je počinio Kosta Kecmanović u osnovnoj školi “Vladislev Ribnikar” kada je ubio devet svojih drugova i radnika obezbeđenja Dragana Vlahovića. Nastava u ovoj školi je ponovo počela od ponedeljka, ali nisu svi roditelji zadovoljni odlukom da se održavaju časovi.

Među roditeljima koji ne podržavaju povratak đaka u OŠ “Vladislav Ribnikar” je i majka jednog učenika Marija Vasilić.

– Želimo najbolje za svoju decu. To više nije škola to može da bude spomen park. Nezamilsivo je da sedam dana nakon tragedije idu po istom rasporedu časova na istu nastavu. Deci je potrebna pomoć, pa i nama roditeljima. Najgore je da budemo stavljeni u situaciju da umesto da pomognemo svojoj deci mi se branimo – kaže Marija Vasilić, majka jednog od učenika gostujući u jutarnjem programu TV Prva.

Prema njenim rečima, roditelji nikada nisu videli odluku o povratku u školu, potpisanu i overenu.

– Ne postoji plan za ovakve situacije, pa sa ljudske strane mogu da razumem, ali samo nakon dve nedelje pritisak na nas roditelje je još jači. Traži se opravdanje da se deca vrate u školske klupe – ističe gospođa Vasilić.

– Ono što je suština priče je da se tog 3. maja završila radna školska godina, a o svemu ostalom nije moralno ni etički da pričamo. Svi roditelji žele da deca budu zajedno i da se vrate u normalni ritam, što znači u škole. To ne treba da bude pitanje. Ali ovako nije rešenje – naglašava Marija.

– Savet roditelja predlaže, ali ne donosi odluke već upravni odbor škole, a do sada nismo videli nijednu odluku.

– Imamo decu koja su videla situaciju krvoprolića i bežala od metaka. Imamo decu koja su svaki dan provodila sa decom koja su stradala. Imamo i decu iz druge smene koja nisu prošla isto. Mora se pristupiti individualno.

– Nemoguće je da ne može da se obezbedi drugi prostor u gradu u kojem može da se odvije druženje. Nisu roditelji ti koji time treba da se bave. Ja sam majka i treba da budem sa svojim detetom. Mi smo potrebni toj deci da bi mogli dalje i potrebni su nam stručni ljudi. Nama ono što smo do sada doživeli ne prija. Ne možemo da dođemo do toga da postoje deca koja ne žele da se vrate u tu školi. Kome bi štetilo da se deca prebace u neki drugi prostor a da se umesto nastave odvija druženje. Deci bi štetilo da se vrate u tu zgradu. Deca ni od septembra ne mogu ići po istom programu. U momentu tragedije nije vreme da se bavimo ocenama.

Predlog je da OŠ Vladislav Ribnikar bude zatvorena za đake.

Poruka roditelja je da im treba pomoć i alepuje se na ljude da nađu prostor za decu i nastavnike u kojem se može provoditi vreme.

Marija Vasilić nije želela da komentariše to što je deci puštana muzika u školi u vidu terapije.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar