Nele i Sejo Sekson otišli predaleko: “Zabranjeno pušenje” posle tužbe vraćeno u RATNO STANJE

Idejni tvorci legendarne sarajevske rok grupe posle tužbi za autorska prava ponovo polemišu oko rata u Bosni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen/Al Jazeera Balkans

Muzičar Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sexon, najavio je pokretanje svih pravnih radnji do sudske zabrane za sva njegova autorska dela u grupi “Zabranjeno pušenje” koja javno izvodi i koristi Nenad Janković, odnosno Nele Karajlić, a bivšem pevaču tog benda posvetio blog “Priča o tenkisti” na stranici Madmimi.com i link prosledio medijima.

Sučić je prvo zabranio svom nekadašnjem kolegi iz sarajevske grupe “Zabranjeno pušenje” da izvodi pesme tog benda, na šta mu je Janković odgovorio da mu izvođenje ne može zabraniti, navodeći da je njegova majka dala ime “Zabranjenom pušenju” i da ima prava na sva dela iz opusa benda.

U svom blogu Sučić se pozvao na Zakon o autorskom pravu, prema kojem svaki autor može izvođaču oduzeti dozvolu za korišćenje dela, ako su narušeni moralni i etički principi koje autor smatra bitnim.

Kako je naveo Sučić, razlozi zbog kojih ne želi da njegova dela koristi Nele Karajlić, nalaze se na, brojnim sarajevskim grobljima gde leže kosti 11. 000 Sarajlija koje su “uz četiri godine izgladnjivanja i terora, poubijali upravo likovi koje je dr Nele godinama veličao u svojim pesmama i intervjuima”.

Sučić je u svom blogu ostavio poveznice koji vode do tekstova koje, između ostalog, ističe kao razloge da Jankoviću ospori pravo na korišćenje autorskih dela, podsećajući i na izjavu kako se u Sarajevo može vratiti samo na tenku.

Jankovića je optužio da “ismeva i vređa svoj grad i svoje bivše sugrađane i njihove žrtve iznoseći, laži o masovnom izgonu Srba ili pokušajima da ga likvidiraju”.

“Mišljenja sam da se po ovoj temi ni ubuduće ništa neće promeniti i da ovakav čovek više ne može i neće izvoditi moje pesme, a pogotovo one o Sarajevu, jer ih niti zaslužuje niti ih je vredan, te nameravam uložiti sve zakonske mogućnosti da ga u tome sprečim”, poručio je Sučić.

Potom je nabrojao 24 pesme, čiji je on većinski autor, među kojima su i neki od najvećih hitova “Zabranjenog pušenja”, poput “Pišonja i Žuga u paklu droge”, “Guzonjin sin”, “Hadžija il’ bos”, kao i nazive osam pesama, čiji je većinski autor Nenad Janković. Autori preostalih pesama “Zabranjenog pušenja”, kako je rekao, bili su ostali članovi grupe, a postoje i pesme u kojima nije moguće odrediti većinskog autora, poput hita “Zenica bluz”.

“Čini mi se ipak da u projektu Rock El Classico mojih pesama registrovanih u autorskoj agenciji ima malo više od dve, kao što doktor obmanjuje javnost. Radi se o Pišonji, Fikreti, Ibri Dirki, Hadžiji, Zvijezdi nad Balkanom, što vremenski čini više od pola projekta Rock El Classico”, ukazao je Sučić.

On je dodao je da je na to skrenuo pažnju i organizatorima koncerta u Zagrebu, gde je najavljeno izvođenje projekta “Rock El Classico” Nenada Jankovića i violiniste Stefana Milenkovića, navodeći da se nada da je ovim “konačno uspeo razrešiti i večnu misteriju oko Neletovog autorskog učešća u radu Zabranjenog pušenja pre 1992. godine”.

Sučić ja istakao da su brend i ime “Zabranjeno pušenje” već 15 godina zaštićeni u celom svetu, i da zbog toga Janković sve ove godine i nastupa isključivo pod svojim imenom.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Sejo, ne budi licemeran i ne koristi ime Zabranjeno pusenje vec nastupaj pod svojim imenom ili umetnickim imenom, kako ti je drago. A to sto ne zivis u Sarajevu vec u Zagrebu pa zbog toga moras stalno da napadas Neleta kako bi se njima dodvorio samo govri u prilog tezi dasi veliki licemer i sovinista.

    Odgovori

Ostavite komentar