Pucnjava nema veze sa mentalnim zdravljem: Srpski “Vuk sa Volstrita” otkrio šta NAJVIŠE DOPRINOSI nasilju

Đukanović je istakao da u Srbiji, nažalost, ima najviše komada oružja po glavi stanovnika.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Poslednjih dana Srbiju su potresla dva strašna masovna ubistva koja su uzdrmala javnost i podstakla brojne rasprave o naoružanju i mentalnom zdravlju.

O ovim pitanjima je u emisiji Puls Srbije govorio i poznati broker i pisac Vladimir Đukanović, poznatiji javnosti kao srpski Vuk sa Volstrita.

Đukanović je istakao da u Srbiji, nažalost, ima najviše komada oružja po glavi stanovnika, a da su istraživanja sa Univerziteta u Alabami pokazala da pucanja nemaju veze sa mentalnim zdravljem. Prema Đukanovićevim rečima, najveća korelacija postoji sa brojem pištolja i automatskog naoružanja u državi.

– Amerika je tu ubedljivi prvak zbog njihovog drugog amandmana za koji smatram da je zastareo i besmislen. Oni imaju negde oko 110 do 120 komada oružja na 100 ljudi. Mi smo negde između 40 i 50 komada na 100 stanovnika. Što znači da svaki drugi građanin, računajući i bebe od 6 meseci i stare ljude, imaju neki komad naoružanja. Istraživanja sa Univarziteta u Alabami pokazaju da ta pucanja nemaju veze ni sa mentalnim zdravljem. Postoji mnogo ljudi sa mentalnim problemima, a koji ne idu okolo da ubijaju ljude. Nemaju nikakve veze sa igricama. Ja sam isto ta generacija i ja sam ih igrao. Nemaju veze sa ukupnim nivoom kriminaliteta u državi. Najveća je koleracija sa brojem pištolja i automatskog naoružanja u državi – objasnio je Đukanović.

Đukanović je naglasio da nije samo broj oružja bitan, već i pristup.

– Pristup oružju je bitan. Engleska je imala strašne probleme s navijačima, masovnim pucanjima. Oni su imali dva strašna školska pucanja. Jedno krajem 80-ih i jedno 1996. godine. U svakom je bilo 16 nastradalih, gde je bilo i mnogo dece. Oni su uveli drakonske zakone u tom momentu. Ako ti nađu pištolj, možeš da budeš Sveti Petar, imaš mandatnu obaveznu kaznu da robijaš pet godina – istakao je Đukanović.

Đukanović je takođe govorio o lovačkoj kulturi i razlici između naoružanja koje se koristi za lov i onog koje se koristi za ubistvo.

– Postoji lovačka kultura kod nas, u Americi i u Evropi. Kada poredite Ameriku i Kanadu, oni imaju jako sličan broj naoružanja, ali je pitanje kog. Amerikanci su puni pištolja i automatskih pušaka, a Kanađani imaju lovačke puške. To je velika razlika. Čemu služi jedan pištolj? Ne služi da bi se lovio zec ili nešto drugo, već da bi ubio čoveka i tačka – zaključio je Đukanović.



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar