“MRAČNA PROGNOZA” za najlepši deo godine: Evo kakvo nas vreme očekuje do 1. juna

Početkom i sredinom sledeće sedmice očekuje se promenljivo oblačno, sparno i nestabilno vreme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/diegotankograd

U Srbiji se do kraja meseca očekuje pravo jesenje vreme, sa čestim pljuskovim, grmljavinom i temperaturama nižim od proseka za ovo doba godine, najavljuju meteorolozi.

Padavine i pad temperature biće praćeni i jakom košavom, tako da ovaj period više liči na poznu jesen nego na uvod u leto. Na pitanje kada će biti lepše vreme, meteorolozi kažu da se može očekivati tek početkom sledećeg meseca.

Senija Vukajlović, meteorolog RHMZS kaže da i narednih 10 dana zadržava se promenljivo i nestabilno vreme sa kišom i lokalno obilnijim padavinama sa grmljavinom.

– Kratkotrajna stabilizacija se očekuje sutra u prvom delu dana, kada će u većini predela biti sunčano, ali u drugom delu dana može doći do kratkotrajnih pljuskova i grmljavine – kaže Vukajlović.

Potom je dala detaljnu prognozu za preostale tri nedelje maja meseca.

– Narednih dana biće toplije nego danas. Današnje maksimalne temperature biće do 13 stepeni. Za vikend će biti od 17 do 21 stepen, a početkom naredne sedmice od 19 do 23 stepena. Za sada neki veći porast temperature se ne očekuje do juna. Temperature će biti oko 20 stepeni, a to je ujedno ispod proseka za ovo doba godine. Prosek je od 20 do 27 stepeni celzijusa – pojašnjava Vukajlović.
Meteorolog Marko Čubrilo ističe da je pogoršanje vremena koje je počelo još u četvrtak, uvod u duži period veoma nestabilnog vremena uz čestu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova.

– Nastavlja se period nestabilnog vremena, smene sunca, oblačnosti i kiše. U subotu će biti toplije i promenljivo oblačno sa sunčanim periodima, ali i sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, naročito posle podne i uveče. Maksimalna temperatura kretaće se od 20 do 24 stepeni Celzijusovih – navodi Čubrilo.

Prema njegovim rečima, u nedelju, početkom i sredinom sledeće sedmice očekuje se promenljivo oblačno, sparno i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

– Od drugog dana vikenda do pred kraj sledeće nedelje očekuje se da bude veoma nestabilno vreme uz čestu kišu i grmljavinske pljuskove, čak su moguće obilnije padavine nad vecim delom regiona. Biće uslova i za grmljavinske oluje i nepogode sa gradom – objašnjava ovaj meteorolog.

Čubrilo ističe da će manje padavina biti samo na istoku i jugoistoku zemlje i regiona.

– Drastično manje padavina biće na istoku Srbije u odnosu na ostatak zemlje. Sa ovako visokom predviđanjima za količinu padavina, izvesna je pojava lokalnih izlivanja planinskih potoka i manjih reka kao i značajan porast vodostaja većih reka kao što su Piva, Tara, Lim, Drina, Sava, Zapadna Morava. Za sada bi sve do oko 20. maja bilo čestih pljuskova uz temperature ispod proseka – zaključuje Čubrilo.



Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar