Ovako se danas treba ponašati za Đurđevdan: Sveštenik objasnio kako se slavi slava kada je Dana žalosti

Posle svetog Nikole ovo je druga najveća slava u Srbiji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto. Printscreen/youtube

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju svetog Đorđa, u narodu poznatiji kao Đurđevdan, a mnogi se pitaju da li se slavi na Dan žalosti. Trebalo bi napraviti razliku između verskog obreda koji podrazumeva molitvu za članove porodice i osvećenje slavskog kolača, i narodnog običaja koji podrazumeva veselje.

Posle svetog Nikole ovo je druga najveća slava u Srbiji, ali se brojni vernici zbog Dana žalosti i tragičnih događaja pitaju da li treba da odustanu od obeležavanja krsne slave.

– Krsna slava se slavi u svim okolnostima. Kolač se prinosi u čast svetitelja kome je slava posvećena, a za zdravlje i napredak porodice. Žito je u pomen naših upokojenih od kojih smo primili slavu. Slava inače ne treba da bude gozba i pir. Pre svega molitveno treba proslaviti ime Gospodnje i svetitelja kojeg tog dana Sveta Crkva proslavlja – kaže sveštenik Milivoje.

Podsećamo, glavna obeležja krsne slave su osveštano žito, kolač, sveća i vino. Sve ostalo – svečani ručak, uz muziku i pesmu, deo je običaja koje smo vremenom “usvojili”.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar