Krije se iza IMUNITETA: Ivanišević SILOVAO svoje pse, a zaposlen u Evropskom parlamentu (FOTO)

Nadležni u Belgiji konačno su posle višemesečnog odlaganja odgovorili na dopis suda kojim se traži pojašnjenje Ivaniševićevog statusa u Briselu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen/facebook

Ivor Ivanišević (47), begunac sa poternice trenutno zaposlen u Evropskom parlamentu, kome se sudi u Zagrebu zbog optužbi da je seksualno zlostavljao svog psa uživa funkcionalni imunitet!

Nadležni u Belgiji konačno su posle višemesečnog odlaganja odgovorili na dopis suda kojim se traži pojašnjenje Ivaniševićevog statusa u Briselu.

– Uprava za protokol može da potvrdi da je Ivor Ivanišević međunarodni zvaničnik koji radi za Evropski parlament u Briselu. Na osnovu svog posebnog statusa uživa funkcionalni imunitet – navodi se u odgovoru.

Istovremeno se pojašnjava da na nacionalnoj teritoriji svake države članice i bez obzira na državljanstvo, službenici i drugi zaposleni u EU, uživaju imunitet od sudskih postupaka u vezi sa radnjama koje su preduzeli tokom službe uključujući izgovorene ili napisane reči.

– Uživaju imunitet i nakon prestanka obavljanja funkcije. To znači da ne mogu biti procesuirani u državama članicama EU za dela učinjena tokom službene dužnosti osim ako nadležni organ u EU ne ukine navedeni imunitet od sudskih postupaka. Za radnje vezane za privatnu sferu i radnje koje ne spadaju u njegove službene funkcije lice može biti krivično gonjeno, a sud će odlučiti da li će mu priznati imunitet u sudskom postupku ili ne na osnovu ličnosti predmeta – pojašnjava se u odgovoru iz Belgije.

Lokalni mediji navode da sada nema prepreka da Ivanišević bude izručen Hrvatskoj i da se krivični postupak nastavi. Na sledećem ročištu na predlog odbrane biće saslušani veterinari koji su vodili računa o psima u vlasništvu Ivaniševića.

ZASTARELOST NA JESEN

Zastarelost predmeta, međutim, nastupa na jesen, a do sada je promenjeno četvoro sudija. Prvostepena presuda kojom je Ivanišević osuđen na godinu dana zatvora na kraju je doneta u odsustvu optuženog, koji je od početka suđenja izbegavao saslušanja, strahujući od medija, a čak je tražio i da se proces zatvori za javnost. Prvostepena presuda je ukinuta pa se Ivaniševiću ponovo sudi.

Ivor Ivanišević je optužen nakon što je policija u julu 2015. godine intenzivno radila na hvatanju internet predatora koji su seksualno iskorišćavali decu. U lovu na pedofile istražitelji su se uspešno infiltrirali na forume na kojima se preko TOR mreže razmenjivala dečja pornografija.

Jedna od IP adresa sa koje su “tekli” podaci, ali sa životinjama u eksplicitnim pozama bila je sa zagrebačke Knežije na kućnoj adresi na kojoj je bila registrovana Ivaniševićeva firma. Policija mu je odmah pokucala na vrata, ali je biznismen bio u Belgiji do 22. septembra kad je uhapšen.

Prilikom pretresa stana policija je pronašla dva potpuno unakažena rodezijska ridžbeka od kojih je ženka imala pubičnu oblast punu rana.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar