Jednostavno se pravi, ne zahteva mnogo pripreme ni potrage za sastojcima, a i deca je baš vole.
Ako ste ljubitelj musaka i isprobali ste već sve moguće recepte i kombinacije namirnica od krompira, patlidžana, tikivca, kupusa, karfiola ili boranije, dajte šansu i šargarepi. Iznenadićete se.
Sastojci:
– 1 glavica crnog luka
– 250 gr svinjskog mlevenog mesa
– 250 gr junećeg mlevenog mesa
– 1,5 kg šargarepe, očišćene i isečene na kolutove
– šoljica pirinča
– ulje
– so i biber po ukusu
– slatka začinska paprika
– mirođija
– 3 jajeta
– 2dl mleka, podeljena na dva dela
– 1 dl pavlake, plus za posluženje
– 3 kašike brašna
– 100 gr kačkavalja (opciono)
Priprema:
Zagrejte ulje u dubljem tiganju i propržite crni luk iseckan na kockice. Dodajte mleveno meso i pobrojane začine prema ukusu. Stavite u meso pirinač i sklonite sa vatre.
Očistite šargarepu i isecite na tanje kolutove, posolite, pobibere i dodajte suvu mirođiju. Sve promešajte.
Sa malo ulja podmažite tepsiju za musaku i naizmenično ređajte red kolutova šargarepe, red mlevenog mesa, dok ne potrošite sav materijal.
U posebnu posudu umutite tri jajeta, decilitar mleka i decilitar pavlake i prelijte musaku da dobro ogrezne.
U tiganju u kome ste pržili meso koje ste poređali u musaku sada stavite par kašika ulja i uz dobro mešanje propržite tri kašike brašna, dospite dodatni decilitar mleka i mešajte smesu dok se ne zgusne. Tako pripremljen bešamel pospite po musaki.
Odozgo ako želite, možete da narendate kačkavalj.
Uključite rernu da se greje na 200 stepeni i pecite musaku oko 45 minuta, sve dok lepo ne porumeni.
Poslužite uz kiselo mleko i salatu po želji.
Komentari (0)