Musaka od ŠARGAREPE: Zdrava i ukusna, a deca će je obožavati (RECEPT)

Ako vam je dosadilo da razmišljate o receptima za ručak, predlažemo vam da napravite musaku od šargarepe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Jednostavno se pravi, ne zahteva mnogo pripreme ni potrage za sastojcima, a i deca je baš vole.

Ako ste ljubitelj musaka i isprobali ste već sve moguće recepte i kombinacije namirnica od krompira, patlidžana, tikivca, kupusa, karfiola ili boranije, dajte šansu i šargarepi. Iznenadićete se.

Sastojci:

– 1 glavica crnog luka

– 250 gr svinjskog mlevenog mesa

– 250 gr junećeg mlevenog mesa

– 1,5 kg šargarepe, očišćene i isečene na kolutove

– šoljica pirinča

– ulje

– so i biber po ukusu

– slatka začinska paprika

– mirođija

– 3 jajeta

– 2dl mleka, podeljena na dva dela

– 1 dl pavlake, plus za posluženje

– 3 kašike brašna

– 100 gr kačkavalja (opciono)

Priprema:

Zagrejte ulje u dubljem tiganju i propržite crni luk iseckan na kockice. Dodajte mleveno meso i pobrojane začine prema ukusu. Stavite u meso pirinač i sklonite sa vatre.

Očistite šargarepu i isecite na tanje kolutove, posolite, pobibere i dodajte suvu mirođiju. Sve promešajte.

Sa malo ulja podmažite tepsiju za musaku i naizmenično ređajte red kolutova šargarepe, red mlevenog mesa, dok ne potrošite sav materijal.

U posebnu posudu umutite tri jajeta, decilitar mleka i decilitar pavlake i prelijte musaku da dobro ogrezne.

U tiganju u kome ste pržili meso koje ste poređali u musaku sada stavite par kašika ulja i uz dobro mešanje propržite tri kašike brašna, dospite dodatni decilitar mleka i mešajte smesu dok se ne zgusne. Tako pripremljen bešamel pospite po musaki.

Odozgo ako želite, možete da narendate kačkavalj.

Uključite rernu da se greje na 200 stepeni i pecite musaku oko 45 minuta, sve dok lepo ne porumeni.

Poslužite uz kiselo mleko i salatu po želji.

Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar