“Složeni PROBLEMI nemaju jednostavna rešenja”: Sijeva poruka pred put u Moskvu

Predsednik Kine je podsetio da je Rusija bila prva zemlja koju je posetio nakon što je izabran za predsednika Kine pre deset godina

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ju Peng / Xinhua News / Profimedia

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da predlog Pekinga kako da se postigne mirovno rešenje za Ukrajinu odražava globalne stavove i istakao da dolaženje do prihvatljivih rešenja nije lako.

– Složeni problemi nemaju jednostavna rešenja – naveo je Si u članku objavljenom u Ruskoj gazeti, uoči današnje posete Moskvi.

Predsednik Kine je podsetio da je Rusija bila prva zemlja koju je posetio nakon što je izabran za predsednika Kine pre deset godina, kao i da je u protekloj deceniiji Rusiju posetio osam puta i da je svaki put, kako je naveo, ”dolazio sa velikim očekivanjima i vraćao se sa plodnim rezultatima”.

Si je naveo da će njegova poseta Rusiji biti ”putovanje prijateljstva, saradnje i mira”, i dodao da se raduje zajedničkom radu sa predsednikom Putinom na zajedničkom usvajanju nove vizije.
– Važno je da povećamo međusobno poverenje i iznesemo potencijal bilateralne saradnje kako bi se odnosi Kine i Rusije održali na visokom nivou – naveo je Si.

Kina je krajem prošlog meseca objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o ratu u Ukrajini i poziva na prekid neprijateljstava i početak mirovnih pregovora, podseća Rojters.

Prema tom dokumentu, naslovljenom ”Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize”, navodi se sledećih 12 tačaka: poštovanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora, rešavanje humanitarne krize, zaštita civila i ratnih zarobljenika, očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana, smanjenje strateških rizika, olakšavanje izvoza žitarica, zaustavljanje jednostranih sankcija, održavanje industrijskih i lanaca snabdevanja stabilnim, kao i promovisanje postkonfliktne obnove.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar