OGLASIO se Putin: Rusija zabrinuta zbog pokušaja nekih zemalja da podriju nuklearnu bezbednost

Prema njegovim rečima, situacija u Ukrajini se može rešiti diplomatskim putem i Moskva je za to spremna

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug-AP/Gavriil Grigorov/ Sputnik/Kremlin Pool

Moskva je zabrinuta da bi neodgovorni postupci nekih zemalja mogli da potkopaju globalnu nuklearnu bezbednost, navodi se u aturoskom članku predsednika Rusije Vladimira Putina za kineski list „Ženmin žibao“.

– Posvećeni smo principu nedeljivosti bezbednosti, koji grubo krši NATO blok. Duboko smo zabrinuti zbog neodgovornih i jednostavno opasnih dejstava koja bi mogla da naruše globalnu nuklearnu bezbednost – istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, podsticanje sukoba u Ukrajini predstavlja još jedan primer kako Zapad pokušava da održi svoju globalnu dominaciju.

– Kriza u Ukrajini, koju je isprovocirao i marljivo podgrevao Zapad, danas je najsjajnija, ali nikako jedina manifestacija namere da se održi dominacija na međunarodnoj sceni i jednopolarni svetski poredak – uveren je ruski lider.

Putin je dodao da je Moskva zahvalna Pekingu na uravnoteženom stavu o Ukrajini i pozdravlja njegovu spremnost da učestvuje u rešavanju krize.

– Zahvalni smo za uravnoteženu liniju Kine u vezi sa događajima u Ukrajini, za njeno razumevanje predistorije i stvarnih uzroka. Pozdravljamo spremnost Kine da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju krize – naglasio je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, situacija u Ukrajini se može rešiti diplomatskim putem i Moskva je za to spremna.

– Rusija je otvorena za političko-diplomatsko rešenje ukrajinske krize. Međutim, još u aprilu 2022. godine mirovni pregovori su prekinuti, ali ih nismo prekinuli mi. Budućnost mirovnog procesa zavisi isključivo od spremnosti za ozbiljan razgovor, uzimajući u obzir nastalu geopolitičku realnost – konstatovao je Putin.

Nažalost, nastavio je on, ultimativni zahtevi upućeni Rusiji samo govore o izolaciji od takve realnosti i nezainteresovanosti drugih strana za pronalaženje izlaza iz postojeće situacije.



Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar