Vučić se obratio javnosti: ZSO strašno važna stvar, ono što je POTPISANO, mora da bude ISPUNJENO

Predsednik je govorio o ključnim temama za Srbiju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Među ključnim temama bile su dnevnopolitička situacija i aktuelna kriza na bankarskom tržištu u svetu i u Evropi, i njen mogući uticaj na Srbiju.

O Kosovu i Metohiji

– Sutra se navršava 19 godina od pogroma srpskog stanovništva na KiM – počeo je predsednik izlaganje.

Istakao je da je proterano više od 4.000 Srba, te da je uništeno mnogo verskih objekata.

– Čitava mesta poput Belog Polja su u potpunosti očišćeni od srpskog življa. Za ovih 19 godina koliko god puta da smo reagovali, uvek smo tako što bismo prebacivali krivicu na nekog među Srbima. Neki jesu ćutali umesto da rade, ali nikad nismo rekli da je to bila potreba tadašnjeg albanskog rukovodstva i namera da Srbi s KiM nestanu. Pred nama nisu laki dani, ćutao sam danima o KiM, želeći sve da prikupimo, da napravimo najbolje odluke u teškim okolnostima.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

– Razmišljali smo šta je potrebno da bi se stiglo do normalizacije. To za mene nije priznanje. Potrebno je da imamo bolje odnose sa Albancima, da pokušamo da živimo zajedno ili jedni pored drugih, da poštujemo tradiciju, veru, da gledamo zajednički u budućnost. Toliko je besmislica objavljeno u pojedinim medijima i na društvenim mrežama. Isplivao je “tajni plan”, to su želje Albanaca. Ja nikada nisam sakrio nijedno jedino slovo, nismo i dalje dobili nacrt onoga što želi EU. Radio sam s njima tri dana, mi smo dostavili svoj predlog, Albanci svoj, ništa nismo dobili iz Brisela, taj papir ne postoji.

O protestima

– Oni koji organizuju proteste, i ovi drugi, nadaju se da ću da potpišem da bi tražili moju glavu na tacni, kao da sam ja pravio taj plan, a ne zato što bi bili nesrećni ako bi taj plan bio prihvaćen. Ja ću pokušati u ime pristojne, normalne Srbije da uradim ono što je najbolje. Da nastavimo da radimo na normalizaciji odnosa, da držimo naše crvene linije o kojima sam pričao. Kada su opozicioni predstavnici postavili pitanje je li Vučić rekao šta su crvene linije, Lajčak je nedvosmisleno rekao da.

Predsednik je poručio da je važno da razumemo kako je situacija komplikovana.

– Ne moraju da glasaju za mene, samo ih molim da veruje u posvećenost, ozbiljnost i rodoljublje državnog rukovodstva. Znam šta radim, nikada nisam obmanjivao javnost. Molim ljude jer smo taktički uvek bili superiorni, a strateški gubili. Od Miloševića, Koštunice, Đinđića, Tadića, svi su oni bolji govornici, šarmantniji od mene, ali ako pogledate rezultate, videćete da tu stvari stoje malo drugačije. Moj posao je da Srbiji ostavim najbolje moguće rezultate kao neko ko možda nije dobio ljubav, ali je dobio najviše glasova u istoriji. Znam šta ne smemo da izgubimo i znam šta moramo da sačuvamo. Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

O ekonomiji

Srbija je danas 50 odsto ekonomije Balkana, istakao je Vučić.

– Najveći skok stranih direktnih investicija imamo u prvoj dekati marta. 642 miliona evra nam je nivo, što je značajno više nego prošle godine koja je bila apsolutni rekorder. Srbija i građani moraju da razumeju, rastom ekonomije možemo da sarađujemo sa svima i da pobeđujemo.

Vojska jača 10 puta

– 28 zemalja je povukla priznanje Kosova, ali nijedna u vaše vreme. Kako nije nijedna dok ste bili na vlasti? Pa se sad hvalite našim rezultatima koje biste da predstavite kao svoje. Vojska nam je 10 puta jača. I? Ona služi da odvrati agresora, a šta želite od mene, da uđem u rat sa NATO-om? Njihove žrtve bi bile ozbiljne, a šta je kraj? To da smo opet izgubili mnogo dece, rat. Šta posle toga? Da čekamo neki treći rat, da više nemamo nijedno dete? Radiću na tome da nam vojska bude jača, da niko nigde ne napada naš narod i našu zemlju.

Moramo svoju malu zemlju, svoj mali brod da dovedemo do mirne luke, da sačuvamo posadu, da sačuvamo svu našu decu, da sačuvamo našu budućnost, poručio je Vučić.

– Biće mnogo stvari ukoliko Albanci prihvate, a sumnjam, da formiraju ZSO, biće za nas stvari koje nisu lake, nijednu od njih neću da krijem pred ljudima. Rezultat za našu zemlju biće svakako dobar, a ne to šta će neko da oseća prema meni ili prema nekom drugim. Nemam problem što neki govore idemo da ga sprečimo da potpiše. Molim vas da ne lupetate više, stalno čekate da nešto potpišem, a nikad ne potpišem. Toliko koliko volite svoju zemlju i toliko koliko me poznajete i koliko ništa ne znate o Srbiji koju podcenjujete. Pozivam građane Srbije samo da budemo mudri, pametni, da se uzdamo u svoj rad, u pogled u budućnost.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

“Neću potpisati ništa”

– Prihvatam da sam izdajnik jer neću da potpišem ništa. Sad kažu da je taktika da potpiše Ana Brnabić ili Dačić. Kad čujete to da neko kaže, recite mu u lice da laže. Nikad nisam tražio ni od koga da poturi svoja leđa umesto mene. Da potpišem nešto, ne planiram ništa. Samoda vidite koliko laži sam morao da slušam prethodnih dana. 10 godina ste slepi, gluvi, blesavi pa ne vidite kako se ponašam pa ću da poturim nekog drugog? Ja ne vičem juriš, a nadam se da nikad neću morati da kažem “za mnom, junaci”. Srbija mora da se razvija i da ide ubrzano napred.

Istakao je da nam je rat u Ukrajini doneo mnogo političkih glavobolja i ekonomskih problema.

– Moraćemo da radimo još više, za nekoliko dana ćemo otvoriti nekoliko putnih komunikacija – kazao je predsednik i pokazao kako izgledaju velelepni stadioni u Leskovcu i Zaječaru.

Podvukao je da Srbija mora da sačuva stabilnost.

“Naše banke su sigurne”

– Bankarski sistem i finansijski su u izuzetno dobrom stanju, devizne rezerve su na istorijskom maksimumu, rezerve zlata su najveće u istoriji, nikakvih problema nema. Naše banke su sigurne, razmišljamo da povećamo depozite. Srbija ima 546 milijardi dinara (5 milijardi evra) na računu trenutno. Imamo dovoljno para za sve, uradili smo sve. Nabavićemo so, i da radimo na tome da kupimo đubrivo. Svega imamo dovoljno u našoj zemlji, nikakvih problema neće biti.

Nama je sukob u Ukrajini doneo samo sukob i glavobolju, istakao je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

O sankcijama Rusiji i Radetu Basti

– Srbija je neposredno posle izbijanja sukoba izašla sa stavom u kom je rekla da osuđuje narušavanje teritorijalnog integriteta. Ali, mi smo tada takođe rekli da zbog svega što se zbivalo na našoj teritoriji ali i tradicionalnog prijateljstva, da nećemo da se priključimo sanckijama Ruskoj Federaciji. Od tada, mislim da nije bilo teme osim KiM, količina laži, broj laži koji su koristili o KiM prevaziđena je samo po pitanju sankcija Ruskoj Federaciji. Toliko gluposti nisam čuo. Kada o tome govorimo, Republika Srbija ima svoju politiku, kad budemo u situaciji da je menjamo, obavestiću vas o tome.

– Brnabić, Dačić i ja znamo kada se nalazimo u bezizlaznoj situaciji. Kad neko kaže da puštam probne balone, znajte da je reč o notornoj laži. To moje ne zaklinjem se vredi mnogo više nego sve njihove zakletve. Najsmešnije je što je neko rekao “Rade Basta je Vučićev čovek”. Idite, lečite se. Postavila ga je SPS-JS, neću da vam kažem ni da li sam bio protiv ili ne. Naučite nešto, kad budemo menjali politiku, ja ću da vam se obraćam. Da li će da bude za mesec, pet, ne znam. Do sad je bilo da je naša politika izdržala duže od godinu dana. I sad će sigurno to da mi promeni Rade Basta. Ne igrajte se ljudi sa državom. Država je suviše ozbiljna stvar.

Pitanja novinara

O ZSO

– Razgovarao sam ozbiljno o ZSO, to je za nas strašno važna stvar. Prvo, ona će da poveže srpske sredine ili 97 odsto srpskih sredina u jedinstvenu celinu. U dokumentu se navodi da Srbija ima pravo da finansira zdravstvo, školstvo, ekonomski razvoj, kulturu… Govorio sam vam samo šta je srž, suština. Ta zajednica ima svoje organe. Niko ne može da nam ukine platni promet i kaže ne možete da isplatite plate. To je trebalo da ispune još pre 10 godina. Ono što je potpisano, mora da bude ispunjeno. To je to.

O najavljenom protestu desničara

– Ja to sve prihvatam. U ludilo da ulazite, ne vredi. A šta bi im bila politika, da kažu da će da bolje vode ekonomiju? Zamislite da priču o veštačkoj inteligenciji spojite sa Obradovićem, Stamenkovski i Jovanovićem, onda morate da idete na priče “potpisao je, a nije” – rekao je Vučić i pokazao skandaloznu naslovnu stranu tajkunskog lista Danas.

– Šta vi u stvari hoćete od mene? Ništa, samo javno streljanje Aleksandra Vučića. Metaforički govoreći, nadam se metaforički.

O napadima opozicije

– Ako je targetiranje to što pustite izjave političara, ne napadate im porodice… O meni naprave film od sat vremena, kažu majka mu je ovakva, brat mu je kriminalac, on je negativno rođen. To nije targetiranje, a ovo jeste? Sve što ste sebi dozvolili, drugom niste.

“Srbija jedina u Evropi nije uvela sankcije Rusiji”

– Neću da ulazim u unutrašnje stvari u BiH, činjenica je što se deklaracija tiče, 42 ili 43 u kojima se pominju sankcije Rusima, Srbija nije nijednu, a sve ostale zemlje su podržale sve. Zato Borelj samo nas napada, iz razumljivih razloga. Što se Belorusije tiče, mi smo se pridružili 4 ili 5, a 12 nismo, nemojte me držati za reč. Kod Rusa nismo nijednoj, jedini u Evropi. Ne hvalim se, to nam je samo teret na glavi, ali to je naša politika.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar