Goldman Saks izdao UPOZORENJE: Na udaru “velika četvorka”, šanse za recesiju DRASTIČNO SKOČILE

Goldman Saks je poznat po tome što drži prst na pulsu ekonomskih trendova

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pexels/Pixabay, unsplash/Maxim Hopman/Jan Huber/Ilustracija

Goldman Saks, druga najveća investiciona banka na svetu, saopštila je da su šanse za recesiju naglo porasle nakon što su tri američke banke propale, a posrnuli Kredi Svis je spašen u poslednjem trenutku.

Glavni ekonomista investicione banke Jan Hacijs upozorio je u četvrtak da postoji 35 odsto šanse da će SAD biti pogođene recesijom u narednih 12 meseci. To je dramatično više u odnosu na 25 posto šanse koje je Hacijus napravio u svom prethodnom predviđanju.

Hacijus je do sada jedini ekonomista sa Volstrita koji je povećao prognoze za recesiju, a Goldman Saks je poznat po tome što drži prst na pulsu ekonomskih trendova.

On je takođe smanjio ekonomske izglede Sjedinjenih Država i predviđa da će BDP pasti za 0,3 odsto na 1,2 odsto u narednom kvartalu.

Čini se da se Kredi Svis stabilizovao u četvrtak nakon spasavanja od 54 milijarde dolara od strane švajcarske vlade – ali Goldman Saks je upozorio da SAD imaju 35 odsto šanse za recesiju u narednoj godini.

Kriza je uticala na američku takozvanu “veliku četvorku” banaka. Akcije JP Morgan su oslabile za 4,72 odsto na 128,26 dolara po akciji, a akcije Banke Amerike pale su za 0,94 odsto na 28,49 dolara.

Akcije Vells Farga pale su za 3,29 posto na 38,85 dolara po deonici, dok su dionice Sitigrup-a izgubile vrednost za 5,44 posto i trenutno stoje na 44,82 dolara po deonici.

Akcije banke Kredit Svis, pogođene krizom, porasle su za 35 odsto nakon što je švajcarska centralna banka ponudila toj firmi zajam od 54 milijarde dolara.

Kriza dolazi nakon što je prošlog petka propala Banka Silicijumske doline, a zatim Silvergejt Korporejšn i Signačur Bank.

Kolaps Banke Silicijumske doline bio je drugi najveći u istoriji SAD, odmah iza kolapsa Vašington Mjučual banke 2008. godine.



Izvor: Daily Mail

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar