Devojčici su zbog opake BOLESTI prišili nogu NAOPAČKE: Prosto je neverovatno šta je onda postigla (VIDEO)

Sada je devojčica zdrava, dobila je protezu koja je funkcionalna i igra balet

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen Youtube/ FLUENT

Zbog zloćudnog tumora devojčici su amputirali nogu, ali su je sada ponovo prišili, samo okrenutu za 180 stepeni.

Nakon što je britanskoj sedmogodišnjakinji Ameliji Eldred bio dijagnostifikovan zloćudni tumor zbog kojeg je morala na amputaciju noge, ova vesela devojčica je odabrala ples kao svoju aktivnost.

Ali amputacija iznad kolena žrtvovala bi koleno, što igra važnu ulogu u upravljanju protezom. Dakle, u januaru 2018, kada su lekari uklonili Ameliji deo bedrene kosti zahvaćene tumorskim ćelijama, sačuvali su njen donji deo noge, ali su ga ponovo prišili za nogu zaokrenutu za 180 stepeni.

Nažalost, prišili su samo potkolenicu i stopalo, koje je sad bilo okrenuto prema nazad. Iako Amelijini nožni prsti leve noge gledaju unazad, njen gležanj će na ovaj način zameniti koleno koje je moralo takođe biti amputirano.

Kad se Amelija potpuno izleči, to će joj omogućiti učinkovito korišćenje proteze i na taj način, omogućiti da se i dalje bavi svojim omiljenim aktivnostima.

– Operacija, poznata kao rotacioplastika, može se koristiti za lečenje dečjih tumora kostiju kada se javljaju blizu kolena – kaže Dana-Farber Boston iz Dečjeg centra za rak i krvne poremećaje.

Ovo nije prvi put da su izveli takvu operaciju. Istraživanja su pokazala da je uspešnost ovakve metode lečenja između 84 i 88 posto, a stopa preživljavanja dece i tinejdžera s tom dijagnozom je 70-75% prema podacima kojima raspolaže St. Jude’s Children’s Hospital.

Pre operacije, Amelija je prošla pet nedelja hemoterapije, koja nije uspela da smanji njen tumor. Dvanaest dana kasnije, započela je poslednji put hemoterapiju.

Sada je devojčica zdrava, dobila je protezu koja je funkcionalna i igra balet. Mnogima je to neverovatno.

– Ona je na putu za dobijanje protetične noge i rehabilitacije tako da bi do leta trebala biti sasvim spremna za igru – piše Amelijina majka Mišel Jardli-Eldred i dodaje:

– Njen je duh neverovatan. Zaista neverovatan – objavio je popularmechanics.com.



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar