Švedska predlaže antiteroristički zakon: Nada se ZELENOM SVETLU Turske za ulazak u NATO

Švedska i Finska su se prošle godine prijavile za članstvo u NATO zbog povećane brige za bezbednost nakon što je Rusija napala Ukrajinu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto:PublicDomainPictures/Objektiv/Ilustracija

Švedska vlada će predložiti antiteroristički zakon u parlamentu, u nadi da će ubediti članicu NATO Tursku da joj dozvoli ulaz u Severnoatlansku alijansu, preneo je danas Rojters.

Novi zakon, na kojem se radi od 2017. godine, nakon što je vozač kamiona ubio petoro ljudi u gužvi Stokholmu, kažnjavao bi “učešće u terorističkoj organizaciji”, saopštila je vlada.

Švedska i Finska su se prošle godine prijavile za članstvo u NATO zbog povećane brige za bezbednost nakon što je Rusija napala Ukrajinu, ali su naišle na prepreku u vidu Turske, koja kaže da je Stokholm bio utočište članovima terorističkih grupa.

Turska je nedavno nagovestila da bi mogla da odobri samo ulazak Finske u NATO, a portparol švedskog ministarstva pravde Gunar Stromer kaže da će vlada predstaviti zakon u toku dana u parlamentu.

– Borba protiv terorizma je centralni deo trilateralnog sporazuma. Novim zakonom, Švedska će imati jake poluge da goni ljude koji podržavaju terorizam – rekao je Stromer za list “Dagens Niheter”, aludirajući na trilateralni memorandum potpisan između Turske, Švedske i Finske.

Turska i Mađarska su jedine od 30 članica NATO koje nisu ratifikovale članstvo nordijskih zemalja u Alijansi.

BONUS VIDEO



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar