Đoković iskreno o GS trci, Nadalu, kritičarima, da li je GOAT: “Od toga postaješ jači, daju ti snagu”

On je u Dubaiju dao i veliki intervjuu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug-AP/Ng Han Guan

Novak Đoković je stigao u Dubai, gde će od ponedeljka 27. februara učestvovati na turniru iz serije 500.

Novak je u Dubaiju dao i veliki intervjuu egipatskog novinarki Rim Abulelil za Nacional.

Đoković je u opširnom i iskrenom razgovoru pričao o rivalstvu sa Nadalom, GOAT trci, kao i trci za Grend slemove, ali se osvrnuo i na kritičare, koji su ga tokom Australijan opena kritikovali i prozivali da je lažirao povredu.

Naravno, prva je bila Australijan open, koji je osvojio po 10. put u karijeri, ali ovoga puta pritisak je bio posebno veliki.

“Bilo je mnogo stvari. Očigledno je pritisak uvek bio prisutan, to nije nešto novo. Ali, osećao sam da je ove godine na većem nivou. Naravno da je bilo mnogo pitanja, dosta pažnje, s obzirom na to šta se dešavalo pre 12 meseci. Mogao sam to da osetim. Koliko god da sam želeo da se izolujem i pobegnem od toga, jednostavno sam morao da se nosim s tim”, rekao je Đoković.

Novak se uoči Melburna povredio u polufinalu Adelejda protiv Danila Medvedeva.

“Onda sam se povredio nekoliko dana pre prvog meča. To mi u tom trenutku zaista nije trebalo, ali u isto vreme, život je nekako sredio da sve te izazove već doživim. Postoji razlog zašto sam morao da prođem kroz to putovanje. To ga je učinilo posebnim. Zato sam na kraju, kada sam slavio, vrištao i pustio emocije napolje. Osećao sam se sjajno i ponosno, srećno. Zagrlio sam mamu i brata i jednostavno se predao”, dodao je on.

Mnogi su sumnjali u njegovu povredu zadnje lože.

“Bilo mi je dosta. Zaista nemam vremena ni energije ni volje da se bavim tuđim stavovima ili nekome nešto da dokazujem. Prihvatio sam činjenicu da će uvek postojati grupa ljudi kojoj se nećeš dopasti. Uvek će da osuđuju. Ali od toga postaješ jači. Pokušavam da ojačam, koristim to kao gorivo. Ne da dokazujem nešto, već da podstaknem želju, da budem jači i bolji”, kazao je Novak.

Novak bi bio zadovoljan čak i kada bi na kraju on i Rafael Nadal bili poravnati u broju Grend slem titula, kao što je to sada slučaj.

“Da, bio bih zadovoljan. Voleo bih više da imam od svoh najvećeg rivala, ali kada se bude podvlačila crta, čak i ako se zaustavim ovde, a Nadal osvoji još 10 Slemova… Moram da budem generalno zadovoljan. Možda će postojati mali deo mene koji će žaliti što nisam imao više od njega, ali na kraju, koliko je dovoljno? Znate na šta mislim?”, upitao je Novak, pa pojasnio:

“Pitam se, jer je to balansiranje profesionalnog sportiste. Biti u sportu koji je zahtevan, sezona je duga, mnogo je prilika. Postoje četiri Slema svake godine, imate prilike. Morate imati takmičarski um, morate imati snagu, mentalni pristup vuka, da budeš gladan, jer vas to pokreće, bar mene. Ali u isto vreme, ima vremena da se balansira i kaže: ‘U redu, dosta je postignuto, moraš biti ponosan, zahvalan, skroman’. Sa obe vrste ličnosti morate da se nosite i sa kojima morate da živite u isto vreme”.

Foto: Tanjug-AP/Ng Han Guan

Novak je uvek pucao na najviše ciljeve i igrao sa najvećim samopouzdanjem.

“Da, mogu da razumem to jer verujem da sam uvek imao samopouzdanje. Naravno, uvek sa poštovanjemprema protivniku, igru, uvažavanjem trenutka kroz koji prolazite. Uveren sam, da kad sam spreman, kada sam na terenu, na bilo kojoj podlozi, protiv bilo koga – da sam bolji, najbolji”, kaže srpski as.

Lebron Džejms, koji je nedavno postao najefikasniji košarkaš u istoriji NBA lige, kazao je samouvereno da misli da je najbolji u istoriji.

“Ne vidim ništa loše u tome. Čestitam Lebronu na istorijskom dostignuću. Apsolutno zaslužuje. Veliki je uzor i odličan primer mladima. Mislim da su se u košarci, tenisu, fudbalu, velikim sportovima, promenile stvari u smislu godina. Možda do pre 10, 15 godina, ko pređe granicu od 30 godina, oni mu već broje dane. A danas, Nadal ima 37, ja 36, Lebron blizu 40, Federer imao 40 i još uvek je igrao na najvišem nivou. Tom Brejdi, Serena, Ronaldo, Mesi, to je neverovatno. To inspiriše mlade sportiste, da znaju da mogu da produže karijeru, da ne postavljaju mentalne barijere. U vašem umu nema kraja”, rekao je Đoković.

Standardno, Novak je za najvećeg rivala pre birao Nadala, nego Rodžera Federera.

“Kada bih morao da izaberem jednog od njih dvojice, verovatno bih izabrao Nadala zbog rivalstva, istorije, uloga koji postoji kada igramo, posebno u finalu Grend slema“, ističe Novak.

Na kraju intervjua, Novak je otkrio po čemu bi voleo da ga pamte.

“Rekao bih posvećenost. Sve se vrti oko toga. Pokušavate da napredujete, budete posvećeni, rastete, usavršavate. Da postanete bolji, poboljštate sebe, svoje okruženje i budete inspirativni za mlade sportiste širom sveta”, zaključio je Novak.

Podsetimo, Novak 27. februara startuje na turniru u Dubaiju protiv kvalifikanta ili srećnog gubitnika.

Bonus video:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar