Ovaj prelepi grad je proglašen za NAJSMRDLJIVIJI na svetu: Razlozi su bizarni, ali i pomalo smešni

Smatralo se da je osnovna kultura barem upozoriti prolaznike pre nego što im izručite kofu izmeta na glavu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen Youtube/Edinburgh Drone Company

Škotska prestonica Edinburg, koji ima dugu istoriju borbe sa neprijatnim mirisima, uvršten je na listu najsmrdljivijih gradova u Evropi koju je sastavio Euronjuz. Ovaj grad je 2003. godine čak poneo neslavnu titulu najsmrdljivijeg na svetu, kada se našao na samom vrhu ove liste.

Stanovnici Edinburga su kroz dugu istoriju morali da trpe sve vrste aroma. Nakon smrada koji se širio zbog bacanja fekalija kroz prozor i odlaganja leševa, nastao je smog koji je prekrio grad. U današnje vreme glavni problem je kanalizacija u blizini elektrane i jaki mirisi koji dolaze iz okolnih pivara i destilerija.

Neki od njih pronalaze i kreativne načine da ne ostave „mirisni“ trag iza sebe. Čuvena destilerija “North British” složila se da bi rešenje za miris pečenog slada, koji gradu daje poseban „šmek”, moglo da bude u tornju visokom 30 metara koji bi smanjio uticaj destilerije na životnu sredinu.

Edinburg je nekada bio poznat kao „Atina severa“, ali je u 17. veku ceo grad bio okružen velikim zidom za odbranu od uljeza. Međutim, to je imalo svoju cenu.

Ono što je sada poznato kao deo grada Princes Strit Gardens je nekada bilo mesto gde su odlagana tela i otpad, a sve se na kraju slivalo u ogromno smrdljivo jezero Nor Loh.

U zatvorenom gradu, koji je ubrzo postao premali za sve stanovnike, nije falilo problema. Odbrambeni zidovi otežavali su cirkulaciju vazduha, pa se grad davio u oblacima gustog dima iz dimnjaka. Zbog smoga koji je ispunio grad, Edinburg je dobio nadimak Auld Reekie (Stari Smrdljivi).

Da bi napravio mesta za gomilu stanovnika, Edinburg je počeo da se gradi uvis, primoravajući meštane da žive u neboderima, ali u vremenu kada nije bilo odgovarajućih vodovodnih sistema, pa je problem “toaleta” dodat ostatku.

Svake večeri u 22 sata, stanovnici Edinburga bi uzvikivali „gardi lu“ sa svojih prozora da bi upozorili ljude da dolazi „smrdljiva bomba“.

Zatim su sadržaj svojih kanti za otpad praznili na ulice, koje su se “ulivale” u pomenuto jezero. Verovali ili ne, Nor Loh je takođe služio kao izvor vode.

Pored toga, Edinburg je dom najsmrdljivije biljke na svetu – Amorphophallus titanum. Takozvani “leš cvet” je procvetao u Kraljevskoj botaničkoj bašti u Edinburgu tri puta.

Na sreću, danas je situacija u glavnom gradu Škotske mnogo bolja nego što je bila u prošlosti, a postao je nezaobilazna destinacija za turiste. Ljubitelji viskija, istorije i arhitekture, ne razmišljaju previše o smrdljivoj prošlosti.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, Klix.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar