Nenad Čanak o Partizanovim domaćim igračima: “To je najbolje što Srbija ima”

"Imamo problem što je danas decu teško naterati da se žrtvuju"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO: Printscreen/YouTube

Nekadašnji trener Partizana Nenad Čanak dao je opširni interjvu za portal Sprotal.rs, u kome se dodatakao njegovog rada u Litvaniji, kao i srpskoj košarci, posebno staviviši fokus na crno-bele, pa smo mi tom prilikom izdovjili par zanimljivih izjava proslavljenog stručnjaka.

Prvo se osvrnuo na zamerke Partizanu koji je nekad bio prepoznatljiv po radu sa domaćim igrača, koje je stvarao i koji su nosili igru, dok sada okosnicu tima čine stranci. Međutim, sagovornik smatra da nije problem ovog kluba već da ukazuje na stanje u srpskoj košarci, koja kao da je zakazala u radu sa mladima.

– Ako pogledamo spisak svih igrača rođenih 2000. godine i mlađe, mislim da Partizan ima najbolje. Petrušev je u Zvezdi, Marko Pecarski se budi polako, pitanje je kako će se dalje odvijati stvari u njegovoj karijeri. Od mlađih je tu Nikola Jović, koji je u NBA ligi, Đurišić koji je NBA prospekt, nema mladih igrača koji bi zadovoljili kriterijum igranja u Partizanu, ne vidim druge koji bi mogli da budu tu, a da već nisu. Smailagić, Trifunović, Koprivica… To je najbolje što Srbija ima u tom godištu – ne slaže sa onima koji kritikuju crno-bele zbog rostera.

Da objasni kako smo se i zašto od rasadnika talenata i potencijala sveli na nekoliko imena, izabrao je da ukaže prvenstveno na mentalitet igrača.

-Imamo problem što je danas decu teško naterati da se žrtvuju. Vrhunski sport zahteva stvarno i vrhunsku žrtvu. To je i trening, to je i ishrana, način života, pogotovo danas kada nema mesta za improvizaciju. E sad, ko je spreman za to? Nema ih mnogo – navodi i nastavlja:

– Ako idemo dublje, naši talenti koje trenutno imamo, pođimo redom – Balša Koprivica je sin košarkaša, Tristan Vukčević, opet sin košarkaša, Marko Pecarski, Nikola Topić, Mario Nakić, Trifunović isto, Nikola Đuričić – majka možda i najbolja naša odbojkašica… Nabrojao sam nekoliko primera, a to sigurno nije slučajnost. Ta deca verovatno iz kuće nose vaspitanje, imali su uzore, znaju kako se postaje igrač, usmereni su na neki ispravan način. Zašto oni nisu više izuzeci, kao što je pre bilo, nego to kao da postaje pravilo, nije jasno. Šta se desilo i šta treba uraditi, o tome treba ozbiljno razmisliti.

Nekadašnji igrač i trener Partizana je iskoristio priliku u petak u Kaunasu da bodri crno-bele, koji su zabeležili važnu pobedu protiv Žalgirisa za plasman među osam najboljih ekipa. Posetio ih je i na treningu pred meč i bio je veoma zadovoljan onime što je video, kao i time što izabranici Željka Obradovića pružaju ove sezone.

– Svaka utakmica u Partizanu se igra na pobedu, pogotovo kad je Željko trener. Prema onome što sam video sa strane, atmosfera je izuzetna. Kažem kako to izgleda sa strane, ja sam bio na treningu, ali poznajući taj ceo staf, ljude oko kluba koji pričaju da je amofsera izvanredna, nemam razloga da im ne verujem.

Dopada mu se kako izgelda Partizanov napad, smatra da im je forma u usponu, da su unapredili nedostatke, što se pokazalo u poslednjih nekoliko kola. Zbog toga zaključuje da tim koji predvodi najbolji trener u istoriji ove igre vidi među najboljih osam ekipa, a možda i korak dalje.

– Mislim da je Partizan ozbiljan kandidat za TOP 8, a kad uđeš u TOP 8… možemo se videti ponovo u maju u Kaunasu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Sportal.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar