Prevarant (30) glumio ĐAKA (17), cele godine ga nisu provalili: Jedna stvar posebno je UZNEMIRILA javnost

Muškarac se pretvarao da je đak u školi koju je odavno završio

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: : Sigrid Olsson / PhotoAlto / Profimedia

Celu školsku godinu jedan muškarac je obmanjivao đake i učitelje u jednoj škotskoj srednjoj školi da je samo običan učenik. Predstavljao se kao Brendon Li, a tek nakon godinu dana razotkriveno je da je prevarant po imenu Brajan Mekinon, koji je završio istu tu školu pre deset godina ranije, piše BBC.

Ovo se dogodilo još u devedesetima, a sada se o tom čoveku snima i film. Dakle, priča se vrti oko 30-godišnjaka koji je tvrdio da je 17-godišnji Kanađanin. Upisao je “Birsden Akademiju”, školu u blizini Glazgova 1993. Godinu dana kasnije otkriven je njegov dvostruki život. Priča je stekla globalnu popularnost, a mnogi su bili uznemireni pri pomisli na mlade devojke koje su se nesvesno družile sa toliko starijim muškarcem.

Film o prevarantu

Film je napisao i režirao Džono Meklaud, koji je tada išao u školu u kojoj se Mekinon pretvarao da je 17-godišnji Brendon. Meklaud kaže da ne misli da je čovek želeo da napravi bilo kakvu štetu, a za film je intervjuisao drugare iz razreda i profesore koji su pristali na razgovor.

– Mnogi ljudi u razredu imaju svoje mišljenje o tome šta je Brendon napravio, ali uglavnom ga svi vole – kaže Meklaud.

Napominje da filmom ne želi da upropasti Mekinona, već da ukaže na to šta je on napravio. Kaže da se ne slaže sa svim odlukama koje je Brajan u tom trenutku doneo.

Meklaud se priseća da je Brajan u početku bio štreber, a posle je postao popularniji među srednjoškolskim društvom. Brajan je, kaže Meklaud, pristao da se napravi film o njegovoj prevari u školi i ispričaće svoju priču, ali ne želi da se pojavljuje pred kamerama. Mekinon danas ima 58 godina, a njega će u filmu glumiti Alen Kaming.

Prvi put završio srednju školu 1980.

Mekinon je rekao da se njegova porodica preselila u Birsden 70-ih, a akademiju je prvi put završio 1980. godine. Nastavio je obrazovanje na Univerzitetu u Glazgovu, ali je izbačen nakon što nije položio ispite.

– Osjećao sam se kao da sam opljačkan i prevaren u vezi svog mesta na univerzitetu – rekao je 1995. godine za list Herald. Kada su ga razotkrili nakon drugog upisa iste srednje škole, Mekinon je ispričao da je uspeo da se upiše sa lažnom dokumentacijom. Predao je pismo svog oca, za kojeg je tvrdio da je profesor, kao i pismo učitelja iz Kanade.

Izbegava pažnju javnost i intervjue

Mekinon je takođe tvrdio da je njegova majka operska pevačica koja ide po turnejama u svetu, pa u Škotskoj živi sa svojom bolesnom bakom. Kaže da je bio svestan da ga u bilo kojem trenutku u školi mogu pitati nešto na što ne može da odgovori ili da mu mogu tražiti izvod iz matične knjige rođenih, ali to nisu učinili. Od profesora je prepoznao samo jednog koji mu je predavao kada je prvi put pohađao tu školu.

– Jednostavno sam svo vreme držao pognutu glavu, izgledao sramežljivo i dečački. To je sve što sam mogao da učinim i nije bilo nikakvih problema – rekao je Mekinon.

Vremenom mu je postalo sve lakše da se pretvara i trudio se da ne bude odličan učenik.

– Nisam želeo da osvojim nagrade i završim u lokalnim novinama – rekao je on.

Mekinon je otkriven nakon što je anonimna osoba nazvala školu i obavestila novinare. Iako je prošlo gotovo 30 godina od tada, on i dalje izbegava pažnju javnosti, odbija intervjue i ne fotografiše se.

Reditelja filma često pitaju kako nije primetio da sa njim u razred ide prevarant.

– Svačija noćna mora je probuditi se sa 30 godina i vratiti se u školu, pa zašto bi se iko odlučio na tako nešto? – odgovorio je Meklaud.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar