Medvedev ŽESTOKO ZAPRETIO Ukrajini: “Odgovor Moskve biće brz, težak i ubedljiv”

Medvedev je objasnio da Rusija sebi ne postavlja nikakva ograničenja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Anton Veselov / Alamy / Alamy / Profimedia

Odgovor Moskve na eventualne udare Kijeva na Krim ili bilo koji drugi ruski region duboko unutar zemlje biće brz, težak i ubedljiv, izjavio je zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

Medvedev je, u intervjuu za Nadanu Fridrihson, objavljenom na njenom Telegram nalogu, objasnio da Rusija sebi ne postavlja nikakva ograničenja i da, u zavisnosti od prirode pretnji, može da koristi sve vrste oružja, u skladu sa doktrinarnim dokumentima, uključujući i, kako je naveo, “Osnovne principe nuklearnog odvraćanja“.

Prema ruskoj nuklearnoj doktrini, Rusija može da upotrebi nuklearno oružje ukoliko se nuklearno ili druga vrsta oružja za masovno uništenje upotrebi protiv Rusije ili njenih saveznika, ako dobije proverene informacije o pokretanju balističkih projektila za napad na Rusiju ili njene saveznike, u slučaju uticaja neprijatelja na objekte od vitalnog značaja za odgovor na nuklearno dejstvo, i u slučaju konvencionalne agresije na Rusiju, ako je ugroženo samo postojanje države, navodi TAS S.

Portugalija će poslati “leopard 2” tenkove u Ukrajinu, izjavio je danas portugalski premijer Antonio Kosta, ne navodeći koliko će tačno tenkova biti otpremljeno.

Kosta je naveo da Portugalja pregovara sa Nemačkom o dobijanju delova potrebnih za popravku jednog broja neoperabilnih “leopard 2” tenkova u portugalskom inventaru oružja, javio je Rojters.

SAD su odobrile da zaplenjena ruska imovina počne da se koristi za pomoć Ukrajini, objavio je danas Gardijan.

Američki državni tužilac Merik Garland rekao je, tokom sastanka sa ukrajinskim državnim tužiocem Andrijem Kostinom u Vašingtonu, da je dao ovlašćenja da počne da se koristi zaplenjeni ruski novac za pomoć Ukrajini, javljaju američki mediji.

– Danas objavljujem da sam odobrio prvi transfer oduzete ruske imovine na korišćenje u Ukrajini – rekao je Garland, preneo je Si-En-En (CNN).

Novac dolazi od imovine konfiskovane od ruskog oligarha Konstantina Malofejeva nakon što je optužen u aprilu prošle godine da je prekršio sankcije.

Nemačka je prikupila dokaze o ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini, izjavio je danas nemački državni tužilac Peter Frank.

Frank je, u intervjuu za “Velt am zontag”, rekao da smatra da je potreban sudski proces na međunarodnom nivou za ratne zločine u Ukrajini.

SAD su upozorile Tursku proteklih dana na izvoz hemikalija, mikročipova i drugih proizvoda u Rusiju koje Moskva može da koristi za ratovanje u Ukrajini, izjavio je visoki američki zvaničnik.

Brajan Nelson, visoki zvaničnik Ministarstva finansija SAD za sankcije, posetio je zvaničnike turske vlade i privatnog sektora u četvrtak i petak da bi pozvao na veću saradnju u ometanju protoka takve robe, preneo je Rojters.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ukupno 63 ruska vojnika vraćena sa teritorija pod kontrolom Kijeva u Rusiju i da im se pruža neophodna medicinska pomoć.

– Komplikovan pregovarački proces rezultirao je vraćanjem 63 ruska vojnika sa ukrajinske teritorije pod kontrolom kijevskog režima – navelo je ministarstvo, preneo je TASS.

BONUS VIDEO



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar