Jeziva sudbina NAJRADIOAKTIVNIJEG čoveka na svetu: Topila mu se koža 83 dana, a umesto suza tekla je KRV

Gotovo odmah nakon izlaganja zračenju, zadobio je opekotine, vrtoglavicu i počeo da povraća

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen Youtube/ Peaked Interest

Čudna nesreća u japanskoj nuklearnoj elektrani je pre više od 20 godina izložila je jednog od tehničara najvećoj radijaciji koju je ikada pretrpelo ljudsko biće. Hisaši Ouči je postao “najradioaktivniji čovek na svetu” nakon incidenta u nuklearki “Tokaimura” 1999. godine, a detalji njegovog mučnog oporavka u bolnici šokirali su ceo svet.

Nesreća se dogodila kada je Ouči pomagao svom kolegi da sipa tečnost u kojoj je bio uranijum u ​​veliku metalnu bačvu. To se obično radilo pomoću hidraulične pumpe, ali da bi ubrzali proces i smanjili troškove, Ouči i njegove kolege su dobili uputstva da koriste ruke u prostoriji koja uvek ima fatalni nivo radijacije.

Zbog havarije u sistemu, tečnost je dostigla „kritičnu tačku“ i ispustila opasno neutronsko zračenje i gama zrake u atmosferu. Niko od radnika, uključujući 35-godišnjeg Oučija, nije prošao nikakvu obuku pre nego što je izvršio delikatan manevar, sa navodno 16 kg uranijuma u prostoriji.

Gotovo odmah nakon izlaganja zračenju, zadobio je opekotine, vrtoglavicu i počeo da povraća, dok mu je disanje bilo sve otežanije. Međutim, ovo je bio samo početak košmara koji je trajao 83 dana.

Ouči je hitno prevezen u bolnicu u Tokiju nakon što je izgubio svest zbog nasilnog povraćanja. Lekari su bili zbunjeni činjenicom da skoro da nije imao belih krvnih zrnaca u telu. Opekotine od radijacije su mu prekrile celo telo, koža mu se “topila”, a iz očiju mu je curila krv.

Dok su jako uspešno eksperimentisali sa novim medicinskim procedurama i tehnologijom kako bi održali 35-godišnjaka u životu, lekari su otkrili da je Ouči apsorbovao 17 siverta (sv) radijacije, što je najviši nivo za bilo koje ljudsko biće. To je dvostruko veća količina od fatalne, a poređenja radi neki pripadnici hitnih službi u Černobilju su poginuli nakon “samo” 0,25 siverta.

Lekari su održavali Oučija u životu transfuzijama krvi i matičnih ćelija, ali je njegova patnja rasla iz dana u dan. Priča se da je tokom boravka u bolnici često puta vikao: “Ne mogu više! Nisam zamorac!”

Japanac je 59. dana u bolnici doživeo tri srčana udara, ali svaki put su lekari uspeli da ga ožive. To je učinjeno na zahtev njegove porodice.

Ouči je konačno našao mir 21. decembra 1999. godine, usled istovremenog otkazivanja više organa.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar