Ne pre OVOG uzrasta: Sa koliko godina dete treba da dobije TELEFON?

Stručnjaci otkrivaju zašto je važno da ne dajete detetu telefon u ranom uzrastu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

injenica je da deca danas sve ranije dobijaju mobilni u ruke, zbog čega jako brzo usledi pitanje: “Kada ćete da mi kupite telefon”. Iako  postoje brojne prednosti, mnogi roditelji se često zapitaju kada je pravo vreme da ga daju detetu, odnosno kada je bezbedno da ga poseduje.

Rezultati istraživanja pokazuju da samo jedan odsto dece mlađe od pet godina ima svoj telefon. Ipak, onog trenutka kada ga dete dobije rizikujete da otvorite Pandorinu kutiju zlonamernih korisnika i sadržaja za odrasle. Stručnjaci za bezbednost na internetu upozoravaju da roditelji uvek treba da se uvere da su njihova deca dobro upućena u način korišćenja interneta pre nego što im daju pametni telefon.

Foto: Shutterstock

Pošto su oni mnogo mali da bi znali kako se telefon koristi i koji sadržaj je prikladan za njih, stručnjaci navode da je najbolje detetu kupiti mobilni između osam i jedanaest godina, ali ukoliko dete nema potrebu za telefonom trudite se da tu odluku što više odložite.

Još jedna stvar na koju upozoravaju, nemojte detetu kupovati skup i nov telefon, pre svega zato što deca ne znaju da čuvaju toliko dobro stvari kao odrasli, može da se desi da ga polome, razbiju ili izgube. Druga stvar je mnogo važnija, skupocene stvari su idealna meta za krađu.

Najvažnije je, kako ističu, da dete pre svega naučite kako bezbedno da koristi telefon posebno internet i društvene mreže.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar