Stručnjaci savetuju o čemu morate da vodite računa: Greške koje mnogi prave kada zamrzavaju hranu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Da li je vaš zamrzivač ponekad toliko pun hrane da ne znate ni šta je unutra? Hrana koju zamrznete zapravo može da traje prilično dugo, ali uslov je da je pravilno zamrznete. Ali ako želite da vaša hrana zadrži svoj ukus i teksturu, morate da se pobrinute da je pravilno zamrznete i da ne pravite jednu od ovih grešaka na koje upozoravaju stručnjaci.

Zamrzavate pogrešnu hranu

Nikada nemojte zamrzavati hranu koja je na ivici kvarenja. Takođe, hranu odmrznite samo jednom i zamrznite samo jednom. Neke namirnice su pogodne za zamrzavanje. Sva jela koja sadrže skrob neće izgledati sveže kada se odmrznu.

Belanca će potpuno promeniti teksturu i postati gumena, a mlečni proizvodi kao što su mleko, jogurt i sir će se verovatno odvojiti. Krompir će postati brašnast. U stvari, svo povrće, osim ako nije brzo zamrznuto kao ono koje je kupljeno u prodavnici, lako će postati kašasto.

Foto: Shutterstock

Ne držite hranu u pravim posudama

Meri Liz Rajt, stručnjak za bezbednost hrane, kaže da je zamrzavanje hrane u hermetički zatvorenim činijama ključno za očuvanje njenog kvaliteta. Prevelike posude će zauzeti mnogo prostora i nećete moći da odmrznete samo deo zamrznute količine. Takođe, posude nepravilnog oblika će ostaviti dosta praznina između sebe, a u tim prazninama bi sigurno mogao da se odloži još jedan obrok. Koristite kontejnere za koje ste sigurni da se mogu zamrznuti i koji se mogu dobro zatvoriti.

Ostaci će se brže smrzavati u plitkim kontejnerima, manje prostora će biti neiskorišćeno i mogu se lepo slagati jedan na drugi. Najbolji način da uštedite prostor u zamrzivaču je da koristite kese za zamrzavanje.

Napunite kesu, izbacite vazduh i stavite je u zamrzivač dok se ne zamrzne. Zatim složite delove vertikalno jedan pored drugog, kao knjige. Dobro je što možete običnim markerom napisati šta je u kojoj torbi.

Foto: Chris Rout / Alamy / Profimedia

Ostavljate hranu u zamrzivaču predugo

Profesor Tierno primećuje da hrana upakovana u konvencionalne plastične kontejnere za skladištenje ili kese za zamrzavanje obično traje samo dva do tri meseca pre nego što kvalitet počne da se pogoršava. Promena boje izazvana oksidacijom i promrzlinama u zamrzivaču nije opasna, ali nepravilno skladištenje hrane može da uništi ukus i teksturu vaše hrane, često do tačke kada je više ne vredi jesti, kaže stručnjak.

Koliko god da je lepo držati hranu u zamrzivaču zauvek, znajte da neke stvari jednostavno neće imati isti ukus nakon što dugo sedite u zadnjem delu zamrzivača. Profesionalni savet stručnjaka je da označite hranu i napišete datum na njoj pre nego što je stavite u zamrzivač, tako da možete pratiti šta je unutra i koliko dugo je tamo.

BONUS VIDEO:

 

Izvor: Objektiv.rs, Magazin Novosti

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!