– Postali smo zavisni od antibiotika, a oni nisu uvek rešenje. Pre toga ljudi su koristili razne prirodne namirnice I biljke koje su bili prirodni antibiotici, branili naša tela i sprečavali i lečili od raznih bolesti. Namirnice i pića koja sadrže prirodne antibiotike možete kupiti u radnji, cena je pristupačna, a najbolje da ih svakodnevno koristite sa obrocima – objasnila je nutricionista Branka Mirković.
Beli luk
Odličan začin za hranu, ukusan i dobar prirodni antibiotik. Koristi se i preventivno i štiti od mnogih bolesti. Štiti od bakterija, parazita i podiže imunitet.
Kupus
Kupus sadrži sumpor i efikasna je odbrana protiv tumora i karcinoma, raznih upalnih stanja, poboljšava varenje i sprečava mnoge bolesti. Bogat je C vitaminom.

Med
Stari Rimljani su ga koristili kao antibiotik za lečenje spoljnih i unutrašnjih rana. Jedina prirodna namirnica koja se ne kvari. Med je najbolji prirodni antibiotik, sa mnogo antioksidanasa, antiflamatornih (protiv upala), antiseptičkih dejstava. U medu postoji enzim koji se bori protiv infekcija i širenja bakterija. Odličan je za varenje i imuni sistem.
Fermentisana hrana
Kupus, turšija i razno fermentisano povrće, probiotički jogurti su pravi borci vašeg imuniteta, posebno bakterija u digestivnom traktu.
Sirovo jabukovo sirće
Ima prirodna atibakterijska i antiseptička svojstva, koristi se i za kontrolu telesne težine, smanjuje holestrol i sprečava pojavu kancerogenih ćelija. Bez dodataka je lokalno dezinfekciono sredstvo i dezinfikuje rane.

Ulje origana
Ima antibakterijska svojstva i pomaže kod hroničnih digestivnih poremećaja, kao i gubitka
težine, gljivične infekcije, bori se protiv bakterija koje mogu izazvati velike upale.
Kurkuma
Veoma prijatan začin, ukusan i daje lepu boju vašem jelu, a odlična bakteriološka zaštita. Ako je pomešate sa medom možete lokalno dodati na ranu.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)