Da li se u hleb iz prodavnice dodaje LJUDSKA KOSA? Žena pročitala sastav na vekni i digla paniku (VIDEO)

U ovoj priči postoji delić istine, ali je panika prenapumpana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kupovina hleba je nešto što većina ljudi radi automatski i bez nekog razmišljanja. Međutim među pojedinim kupcima u SAD se digla panika od kako se pojavio viralni snimak jedne tiktokerke koja tvrdi da aditiv u vekni koju je kupila može da bude ljudskog porekla.

Reni Starki ima skoro 50.000 pratilaca na platformi i pravi sadržaj posvećen veganskom načinu života. Ona je među sastojcima hleba pronašla aminokiselinu L-cistein koja se koristi kao aditiv koji produžava roka trajanja određenih prehrambenih proizvoda – uključujući hleb.

@reneestakeyreal Did you know there is human hair in store bought bread🤢🍞L-Cysteine is an amino acid used to prolong the shelf life of bread and other products. Hair clippings from barber shops and hair salons are sold to the United States from China and used to make L-Cysteine. Watch to learn how to avoid eating human hair and for more vegan living tips‼️#reneestakey #vegan2022 #veganlife #veganaf #vegantiktok #veganteacher #veganfortheanimals #friendsnotfood #veganliving #veganlifestyle #bread #humanhair ♬ original sound – Renee Stakey

Ovo jedinjenje se prirodno nalazi u našim telima, tj. kosi. Takođe je prisutno kod mnogih domaćih životinja, pa se najčešće dobija od pačjeg i pilećeg perja, a ponekad od svinjskih čekinja ili papaka. Međutim, moguće je dobiti ga i iz ljudske kose, što se radi u Kini tako što fabrike za prepradu otkupljuju otpad iz frizerskih salona.

Iako se ljudska, (ili bilo koja druga) dlaka ne spominje na listi sastojaka Reneine vekne, ona tvrdi da u SAD nije potrebno navoditi poreklo sastojka. Nije poznato da se u Americi koristi kineska praksa prikupljanja ljudske kose, ali je teoretski moguće da je aditiv bio uvezen iz Kine pod američkom oznakom E-920, koja je odobrena od strane Agencije za hranu i lekove (FDA).

Mnogi pratioci ove tiktokerke bili su šokirani kada su čuli da možda jedu ljudske dlake, iako su ipak jako male šanse za to.

– Više ne jedem hleb – uspaničio se neko u komentarima

– Nalazim mačje krzno u svoj hrani, pa sam valjda navikao na to – našalila se druga osoba.

Inače, panika na internetu o ljudskoj kosi u hlebu datira još od teksta u britanskom listu Gardijan pod naslovom “Deset odvratnih sastojaka za koje niste znali da su u vašoj hrani”, koji je izašao pre skoro 10 godina.

Što se evropskog ISO standarda, koji se koristi i u našoj zemlji, tiče, nije dozvoljeno koristiti ljudsku kosu u proizvodnji L-cisteina. U Srbiji je po Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda dozvoljeno koristiti L-cistein, ali on nije ljudskog porekla. Takođe se prodaju suplementi u kapsulamaza za osobe kojima telo ne proizvodi dovoljno ove aminokiseline.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar