Oglasilo se Ministarstvo zdravlja: Podnete prekršajne prijave jer je 600 beba primilo fiziološki rastvor

Postupak je u toku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Nakon izvršenog vanrednog inspekcijskog nadzora u GAK “Narodni front” povodom greške nastale prilikom vakcinacije dece BCG vakcinom, na osnovu utvrđenog stanja i podataka iz izveštaja Komisije za proveru kvaliteta stručnog rada, nadležni zdravstveni inspektor je podneo prekršajne prijave nadležnom sudu protiv odgovornih medicinskih sestara.

Postupak je u toku, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Ukupan broj dece koja treba da budu vakcinisana BCG vakcinom je 676.

– Do 18. januara ukupno je vakcinisana 615 beba, među kojima 522 u Beogradu i 93 van glavnog grada. Za vakcinaciju je ostalo još 61 dete (54 iz Beograda i 7 van Beograda). Privremene kontraindikacije imalo je 28 beba. Roditelji 29 beba još uvek nisu zakazali ponuđene termine. Napominjemo da deca mogu biti vakcinisana ovom vakcinom sve dok ne napune godinu dana – saopštilo je Ministarstvo.

Podsetimo, prvog dana mandata ministarka zdravlja Danica Grujičić obelodanila je da je u “Narodnom frontu” 600 beba, rođenih u periodu od 16. septembra do 17. oktobra 2022, umesto BSG vakcine dobilo fiziološki rastvor.

– Deca su bezbedna. Ta vakcina se daje do 12 meseci. Nismo zakasnili, i svakako će sva deca primiti vakcinu na vreme – rekla je tada Grujičić.

BONUS VIDEO



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar