Iskoristite prirodnu apoteku: Namirnice koje čiste pluća

Prvi korak je promena načina ishrane

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Vazduh i čista pluća su nam neophodna za život. Nutricionista Branka Mirković objašnjava šta sve utiče na naš kvalitet života.

– Astma, hronična opstrukcija pluća, upale, mogu veoma uticati na kvalitet života. Istraživanja su pokazala da pored modifikacije života neophodna je i promena ishrane i to značajno može popraviti tegobe i unaprediti kvalitet života – kaže ona.

Ove namirnice mogu značajno da poboljšaju funkciju pluća.

1. Cvekla, crna i bela rotkva. Cvekla je bogata nutritijentima za koje je dokazano da znatno poboljšavaju funkciju pluca. Crna i bela rotkva su stari narodni lek za pluća, a i nauka je potvrdila da je to tačno. Napravite zdrave salate od cvekle, rotkve, a možete i starinski recept u izdubljenu rotkvu da stavite med.

2. Sveže paprike su najveći izvor vitamina C, rastvorljiv u vodi i veoma jak antioksidans. Vitamin C sadrži i svež kupus, limun i ostali citrusi.

Foto: Shutterstock

3. Jabuke se posebno preporučuju pušacima, aktivnim ili pasivnim, jer povećavaju funkciju pluća

4. Bundeva, meso od bundeve sadrži puno jedinjenja koja povoljno deluju na poboljšanje funkcije pluća, posebno beta karotenom, zato se preporučuje i sveža šargarepa.

5. Paradajz i proizvodi od paradajza jer sadrže likopen karoteidni antioksidans koji odlično deluje na poboljšanje stanja pluća.

6. Borovnice su bogate hranljivim materijama koje pomažu plućima kao malvidin, cijanidin, peonidin, delfidin I petunidin. Odličan su antioksidans i direktno utiču na povećanje opadajuće funkcije pluća.

Foto: Shutterstock

7. Crveni kupus je bogat antocijanom, a ovi biljni pigmeti čaju daju crvenu boju kupusu koji pomaže da se pluća brze oporave.

8. Maslinovo ulje štiti respiratorne organe posebno se preporučuje kao preventiva i pomoćno sredstvo za smanjenje tegoba kod astme, preporučuje se pušačima.

9. Jogurt je bogat kalijumom, fosforom i selenom. Prema istraživanjima oni su neophodni za bolju funkciju pluća.

10. Blitva kao i ostalo tamno lisnato povrće ima visok sadržaj magnezijuma koji pomaže kod upale i brohitisa ali i pušačima da pročiste pluća. Preporučuje se i ječam, zeleni caj, kurkuma, morska riba i plodovi mora, kafa, incuni, socivo, med. Ne možete da kontrolišete nivo zagađenja ali možete da odete u prirodu Ii lagano šetate.

BONUS VIDEO:

 Izvor: Objektiv.rs, Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar