Grupa ABBA od velikog hita nije zaradila NI DINARA: Iza svega se krije neverovatna priča

U 43 godine od objavljivanja, muzika hita Chiquitita korišćena je za rešavanje nekih od najsloženijih problema Srednje Amerike

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO: Profimedia

Švedska pop grupa Abba, ostala je najuspešnija švedska i jedna od najpopularnijih grupa na svetu. Dominirali su na top-listama od sredine sedamdesetih do početka osamdesetih, prodavši mnogo hit singlova i albuma.

Procene ABBA-ine prodaje u svetu variraju od 100 do 500 miliona dolara, što bi ih moglo učiniti drugim najuspešnijim bendom na svetu posle Bitlsa. Oni su prva pojava sa evropskog tla koja je postala redovan deo britanskih, američkih i australijskih top-lista, a njihov uspeh je otvorio vrata za mnoge druge evropske grupe.

Nisu uzeli ni dinara

Zanimljiva je činjenica koju čak ni najokoreliji obožavaoci grupe ne znaju je da oni od jedne pesme nisu zaradili ni dinara. Uprkos prodaji u milionima primeraka tokom više od četiri decenije, njihov veliki hit iz 1979, “Chikuitita”, švedskoj supergrupi ne donosi ni dinara.

– Dali smo autorska prava Unicefu – rekao je za Bi-Bi-Si njegov kompozitor i član osnivač grupe Abba Bjorn Ulvaeus.

– Mnogo novca je stiglo tokom godina, jer se Chikuitita mnogo svirala i strimovala, i mnogo ploča je prodato. Tako da sam veoma srećan zbog toga – objasnio je on.

Napisana je povodom Unicefove godine deteta, Chikuitita – što na španskom znači “mala devojčica” – takođe je bila prva pesma koju je Abba snimila na španskom, a postigla je veliki uspeh širom Latinske Amerike. Od samog početka, Bjorn Ulvaeus kaže da je bendu bilo jasno za šta žele da se koriste honorari.

– Mislim da je najhitnija stvar koja se može učiniti na ovoj kugli, osnaživanje mladih žena i devojaka. To bi promenilo naš svet – rekao je on.

– Tako je tužno što širom sveta postoje kulture i religije koje devojkama jednostavno ne daju jednake šanse. Tako da smo na početku rekli Unicefu, tamo želimo da ode naš novac.

U 43 godine od objavljivanja, muzika hita Chiquitita korišćena je za rešavanje nekih od najsloženijih problema Srednje Amerike – od ekstremnog siromaštva i generacijske kulture mačizma, porodičnog nasilja i silovanja do zlouporabe alkohola u marginalizovanim, autohtonim zajednicama.

BONUS VIDEO



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar