Kako deca nasleđuju KILAŽU? Nije sve do ishrane, i genetika je umešana na OVAJ način

Geni su pravo čudo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Svaki budući roditelj ne može a da se ne pita na koga će njihova beba da liči, ali moraju da čekaju da se rodi da bi shvatili kako je to genetika ‘odlučila’. Iako postoje neke stvari za koje se zna da se nasleđuju isključivo od majke i stvari koje se nasleđuju isključivo od oca. Takođe, boja bebinih očiju je često plava na rođenju, ali se kasnije menja, boja kose se isto vrlo lako može promeniti, a šta je sa nasleđivanjem kilograma?

Da li će deca vitkih roditelja sigurno biti vitka? Da li će deca buckastih roditelja takođe biti buckasta? A šta je sa onim slučajevima kada je jedan roditelj premršav, a drugi buckast? Genetika je čudo i svašta može da se očekuje.

Neke porodice zaista imaju veću verovatnoću da imaju višak kilograma, a stručnjaci su pronašli i da to nije samo stvar ishrane i fizičke aktivnosti, već i da geni imaju veliki uticaj.

Foto: Shutterstock

– Već dugo primećujemo da teži roditelji imaju težu decu, a sada znamo da jedan gen uzrokuje povećanu težinu. Deca koja naslede tu varijantu od oba roditelja će bititeža za tri do četiri kilograma u proseku, nego neko dete koje ne nosi te dve genetske kopije -kaže Kejt Garber, genetičar, i dodaje:

– Naravno, to ne znači da je osoba gojazna, to je samo jedan od poznatih genetskih faktora.

Ako u porodici imate takav gen, to ne znači da je vaša porodica osuđena na gojaznost.

– Debljina dolazi zbog više faktora, a genetika i način života doprinose tome. Geni od kojih zavisi težina se još uvek istražuju, ali izbor životnog stila ima značajnu ulogu. Najbolji izbor je da redovno jedete i zdravo se hranite, posebno tokom trudnoće – dodala je Kejt.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar