I hrvatski mediji potvrdili: Plenković je USTAŠA koji obnavlja Pavelićevu tvorevinu

Očigledno više ni hrvatski mediji ne mogu da ostanu nemi na otvorenu proustašku politiku Plenkovića

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG-AP/ HINA/ EDVARD SUSAK/ bg/Printscreen/Shutterstock

Da je hrvatski premijer Andrej Plenković ustaša i ideološki naslednik Ante Pavelića, svima je odavno jasno, ali sada su to potvrdili čak i hrvatski mediji.

Portal Index objavio je vest pod naslovom “Plenkovićeva vlada dala 200.000 naših kuna za obnovu ustaškog spomenika na Blajburgu”.

– U odluci na četvrtoj stranici, pod rednim brojem 40, stoji da je Počasni blajburški vod – u čijem su vodstvu ražalovani HDZ-ovci starije generacije Vladimir Šeks, Milan Kovač i Vice Vukojević – dobio 200 tisuća kuna za “sanaciju oštećenja na spomen-području na Blajburškom polju (spomenik i spomen-kapela)” – navodi se u tekstu.

Oštećenje koje se spominje zapravo je letošnja intervencija austrijske države, navodi ovaj portal, “na spornom spomeniku likvidiranim ustašama na Blajburgu, na kojem se nalazio ustaški grb”.

– Austrija je godinama bila frustrirana jer se na njenoj teritoriji održava ono što su evropski mediji opisivali kao “najveći neonacistički skup u Evropi” te je čak promenila zakon o zabrani isticanja fašističkih simbola kako bi u njega uključila i poznata ustaška obležja – dodaje se u tekstu.

Nakon toga, konstatuje Index, Austrija je zabranila ustaški dernek na Blajburgu, koji se godinama održavao u organizaciji Hrvatske biskupske konferencije i Počasnog bleiburškog voda te pod pokroviteljstvom sabora.

– Letos su, pak, austrijske vlasti naredile da se s neuglednog i umetnički bezvrednog spomenika, nastalog na inicijativu Pavelićevog intimusa i katoličkog sveštenika Vilima Cecelje, ukloni grb s prvim belim poljem (ustaški grb, prim. aut.), koji Austrijanci u ovom kontekstu definišu kao fašistički simbol – navodi ovaj portal.

U tekstu se dodaje kako je Hrvatska zbog ovog poteza uložila protesnu notu Austriji, koja za to “nije pokazala razumevanje”, ali da sada Hrvatska preko tzv. Počasnog blajburškog voda planira da stvori još jedan diplomatski skandal.

– Inače, koliko je suludo ponašanje HDZ-ove vlade u ovom slučaju najbolje možemo razumeti ako zamislimo situaciju u kojoj Austrija ili neki njeni državljani na teritoriji Republike Hrvatske postave spomenik sa svastikom, a na moguću reakciju hrvatskih vlasti odgovore kako je reč o starom hinduističkom simbolu, koji nema nikakve veze s austrijskim fašizmom, te im nije jasno u čemu je problem – zaključuje Index.

Očigledno više ni hrvatski mediji ne mogu da ostanu nemi na otvorenu proustašku politiku Plenkovića, koji ne propušta priliku da pokaže da neguje “nasleđe” Pavelića.

BONUS VIDEO



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar