Čileanci, Novozelanđani, a sada – Belgijanci: Srbija se na “Garinči” popela na krov sveta!

Mundijal kao Mundijal izaziva ogromnu popularnost u čitavom svetu, a neretko se širom zemalja prave i simulacije Svetskog prvenstva, koje se igraju na malim terenima gde je sistem "4+1" i svaka država ima šansu da podigne "zlatnu boginju"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Privatna arhiva/Wikimedia comons/Shutterstock/Freepick/Objektiv/Ilustracija

Da vam neko kaže da se Srbija popela na krov sveta i to na terenu pod nazivom “Garinča“, da li biste mu poverovali?

Mundijal kao Mundijal izaziva ogromnu popularnost u čitavom svetu, a neretko se širom zemalja prave i simulacije Svetskog prvenstva, koje se igraju na malim terenima gde je sistem “4+1” i svaka država ima šansu da podigne “zlatnu boginju”.

Ta ideja je zaživela u Belgiji, a tamo su voditelji poznatog podkasta pod nazivom “Mid Mid“, gde su gostovali najpoznatiji fudbaleri iz zemlje čokolade, odlučili da naprave turnir, na kom je upravo Srbija zauzela prvo mesto.

Ne postaje se svaki dan prvak sveta, a kapiten naše selekcije, koji je ujedno i okupio celu ekipu, Strahinja Ristović, je za Objektiv do detalja objasnio i približio ljubiteljima fudbala kako je izgledala celokupna manifestacija, a u nastavku teksta ćete moći i da njega približno upoznate.

– “Mid Mid” podkast je pokrenuo tu priču. Jedan od voditelja vodi instagram i fejsbuk stranice od belgijskih fudbalera, najpoznatiji su De Brujne i Mertens. Ima ih dvojica, jednog mogu slobodno da uporedim sa Nebojšom Viškovićem po znanju i pokrenuli su podkast pre tri, četiri godine, gde im je dolazilo dosta poznatih igrača. Oni su odlučili da naprave simulaciju Svetskog prvenstva, a morao si da imaš objašnjenje zašto biraš tu zemlju kako bi oni prihvatili učešće tvoje ekipe. Turnir je organizovan na nivou cele Belgije, a igrao se u balonu pod nazivom “Garinča”.

Iako su samo on i još jedan igrač bili iz Srbije, napravio je sjajnu ekipu, a za grb Orlova su “odrali” kolena svi do jednog kako bi došli do pehara.

– Odlučio sam da prijavim ekipu, a okupio sam društvo sa kojim igram veliki fudbal. Objasnio sam im da dolazim im Srbije, bio je još jedan Srbin sa mnom, kao i Hrvat. Dobra stvar je bila što nisu morali svi da budu iz Srbije, pa su mi ostatak ekipe činili dva Marokanca, dva Belgijanca i po jedan Senegalac i Nigerijac. Imali smo zaista dobar tim i očekivao sam da ćemo doći do završnice turnira.

Opisao nam je i kako je teklo takmičenje, a na kraju se “Bože pravde” čulo i u Belgiji. Čak su i njegovi drugari iz drugih zemalja ispoštovali himnu.

– Brazil i Švajcarsku smo savladali relativno lako, dok smo najviše neizvesnosti, što se tiče grupne faze, imali protiv Kameruna i pobedili smo ih 4:3. U osmini finala smo savladali Urugvaj, pa smo Kostariku izbacili u četvrtfinalu i onda je usledila najteža utakmica na turniru protiv Amerike, za koju su igrala dva momka iz Bosne i Hercegovine. Uspeli smo i nju da eliminišemo, a kao šlag na tortu, u finalu nas je čekala Belgija. Bio je baš dobar osećaj i uspeli smo da je pobedimo sa 5:1 i prigrlili smo trofej. U finalu se pevalo “Bože pravde”, a čak su i drugari iz Afrike stavili tri prsta na grudi i ispoštovali himnu do kraja, što mi je bilo izuzetno drago.

 

Strahinja ima 22 godine, a sin bivšeg golmana Zemuna i Antverpa, Predraga Megija Ristovića, gde je ostavio najdublje tragove, a u belgijskom klubu je i sada veoma cenjen i poštovan.

– Već 16 godina živim u Belgiji, otac mi je branio kada smo se preselili u Antverpenu, a i ja sam prošao njihovu školu, dogurao sam do druge ekipe. Onda sam odlučio da pređem u Kapelen i sada se takmičimo u drugoj amaterskoj ligi, što je u rangu naše Srpske lige. Igram na poziciji štopera zbog svoje visine, ali bih najviše voleo da sam desetka, ha-ha. Uspeli smo da stignemo u Kupu do šesnaestine finala, a onda smo izvukli Union Sen Žiloaz, koji sada igra u Ligi Evrope, i tu nam je bio kraj, ali je bila predivna atmosfera i pun stadion – zaključio je Strahinja.

Foto: Privatna arhiva

Piše: Luka Kalajdžić



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar