Oni stoje iza planiranog PUČA: Vođa ekstremista sebe naziva princom Hajnrih KSIII, hteli Nemačku iz 1871.

Racije su sprovedene u 11 nemačkih saveznih država, u više od 150 objekata

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug-AP/Boris Roessler

Dvadeset pet osumnjičenih članova i pristalica ekstremno desničarske terorističke grupe privedeno je rano jutros tokom racija širom Nemačke, saopštilo je Federalno tužilaštvo Nemačke i nemački ministar pravde Marko Bušman.

Bušman je rekao da su istrage usmerene protiv osumnjičene terorističke mreže sa vezama sa poznatim Rajhsbirger pokretom, koji ne priznaje zvaničnu nemačku vladu, prenosi Dojče vele (DW).

Foto: Tanjug-AP/Boris Roessler

Dodaje da su u racijama uhapšene osobe osumnjičene za planiranje oružanog napada na državne institucije.

– Od jutros je u toku velika antiteroristička operacija. Postoji sumnja da je planiran oružani napad na ustavne organe – napisao je Bušman na društvenoj mreži Tviter.

Racije su sprovedene u 11 nemačkih saveznih država, u više od 150 objekata, koji su u vlasništvu osumnjičenih, navedeno je u saopštenju tužilaštva, prenosi Rojters.

Osumnjičeni su uhapšeni u nemačkim saveznim državama Baden-Virtemberg, Bavarska, Berlin, Hesen, Donja Saksonija, Saksonija, Tiringija, kao i u Austriji i Italiji, saopštilo je tužilaštvo.

Foto: Tanjug-AP/Boris Roessler

Uhapšeni osumnjičeni su deo terorističke grupe čiji je cilj bilo rušenje postojećeg državnog poretka u Nemačkoj, koje nije isključivalo nasilje kao sredstvo za postizanje cilja, navedeno je u saopštenju tužilaštva.

Nemac koji sebe naziva princom Hajnrih KSIII, 71, navodno je vođa grupe, prenosi Bi-Bi-Si.

Procenjuje se da je oko 50 muškaraca i žena deo grupe za koje se navodi da su planirale da zbace republiku i zameni je novom državom po uzoru na Nemačku iz 1871. godine.

Foto: Tanjug-AP/Boris Roessler

Pokret Rajhsbirger čine brojne male organizacije i pojedinci, uglavnom u federalnim državama Brandenburg, Meklenburg-Zapadna Pomeranija i Bavarska, koje ne prihvataju legalnost Savezne Republike Nemačke, njenih institucija i državnih organa, prenosi DW.

Članovi pokreta tvrde da nemački ustav nakon Drugog svetskog rata nije pravilno poništen i da formiranje bivše Zapadne Nemačke 1949. godine, a kasnije ujedinjene Nemačke, nikada nije bilo legalno.

BONUS VIDEO:Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar