Žele da ospore KLJUČNI DOKAZ! Odbrana kriminalne grupe protivi se svedočenju Lalića o “skaj” aplikaciji

Lalić se, podsetimo, navodno bavio prodajom skaj telefona ali branioci se protive da govore o njima jer kako kažu nije kompetentan i traže od sudije da spreči da govori o tome

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Ilustracija

U Specijalnom sudu u Beogradu danas bi izlaganjem okrivljenog-saradnika Srđana Lalića, trebalo da se nastavi suđenje pripadnicima organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji se potvrđenom optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje u nošenje oružja, otmicu i silovanje. Okrivljeni-svedok je nakon svog izlaganja najavio da će objasniti kako funcioniše kriptovana aplikacija “Skaj”.

Sudija Vinka Beraha Nikićević saopštila je pre početka suđenja da su odbačeni zahtevi za izuzeće zamenika tužioca za organizovani kriminal, kao i Višeg javnog tužioca, zatim Tužioca za organizovani kriminal i Republičkog javnog tužioca, kao i Apelacionog javnog tužioca.

Advokat Marka Miljkovića, Vladimir Petrović Petrović je nakon toga naveo da se ovako bitno narušavaju prava svih optuženih.

– Okrivljeni i branioci nisu dužni da prisustvju farsičnom suđenju. Ukoliko se nastavi ovakva agresija i kršenja prava vi će te suditi praznoj sudnici – rekao je advokat kog je prekinula sudija.

Za reč se javio i Marko Miljković ali ga je sudija upozorila da govori samo o stvarima koje imaju veze sa postupkom.

– Na ovom smo terenu. Prvo hoću da kažem, imamo još dva svedoka okrivljena, rekli ste da beleške ne mogu da se koriste, a onda ste dozvolili neke teze. Niste ni izvršili uvid šta je napisao, pa da se dogovorimo za ubuduće, slažem se da možemo da im stavimo za krivična dela koja su potpisali i priznali, krivično delo koje je izvršio. Član 162 na osnovu kog može da im padne taj sporazum, oni sami neka pričaju o datumima, ne možemo da im damo datume. Druga stvar, rekli ste nam kada je Belivuk davao odbranu da nećete koristiti zapisnik Bojana Hrvatina koji je dao kao osumnjičeni, ali ja sam čitao, on je 16. novembra dao izjavu pod zakletvom kao okrivljenog saradnika, gde ga je tužilac pitao da li ostaje pri iskazu koji je dao kao osumnjičeni, on je rekao “da ostajem pri iskazu koji sam dao”, tako da možemo da ga koristimo – rekao je Miljković dok su oko njega stajala petorica zatvorskih stražara.

Sudija ga je prekinula, navodeći da o primedbama na iskaz Bojana Hrvatina treba da prigovori kada on stigne na red, navodeći da se ne gubi vreme sada bez potrebe.

Branioci se protive svedočenju o “skaju”

U nastavku branioci su se usprotivili da Srđan Lalić nastavi sa svedočenjem, kako je najavio ranije, o skaj komunikaciji koji su prema navodima optužnice koristili okrviljeni.

Sudija: Lalić se ne izjašnjava o dokaznom predlogu, on samo priča kako je bio distributer Skaja- rekla je sudija.

Lalić se, podsetimo, navodno bavio prodajom skaj telefona ali branioci se protive da govore o njima jer kako kažu nije kompetentan i traže od sudije da spreči da govori o tome.

Zamenik tužioca naveo je da ovaj predlog odbrane smatra bezpredmetnim.

– “Skaj” je trn u nozi odbrane, zato što je skaj komunikacija korišćena prilikom izvršenja svakog krivičnog dela. Skaj komunikacija je zakonito pribavljena, dokazi o žrtvama, načinu izvršenja, načinu uništavanja tela i daljem ponašanju okrivljenih nakon izvršenja krivičnog dela su zabeleženi u skaj komunikaciji. Zabranjivanje da priča o tome, bila bi zabrana da priča o dokazima, njegov iskaz bi bio nepotpun – naveo je zamenik tužioca.

BONUS VIDEO:



Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar