Moguća DVA SCENARIJA: Tužilaštvo po hitnom postupku razmatra nasilje nad profesorkom u školi u Trsteniku

U toku je prikupljanje potrebnih obaveštenja i podataka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Twitter/Printscreen

Izveštaj o incidentu u Tehničkoj školi u Trsteniku 9. novembra upravo je stigao u Više javno tužilaštvo u Kruševcu.

U ovom tužilaštvu navode da im je dostavljen izveštaj Policijske stanice u Trsteniku u vezi sa događajem u kome je oštećena profesorka engleskog jezika.

– U Višem javnom tužilaštvu u Kurševcu formiran je predmet i isti je uzet u razmatranje po hitnom postupku – predočava dr Bratislav Petrović, javni tužilac i dodaje:

– U toku je prikupljanje potrebnih obaveštenja i podataka.

Očekuje se da će se tužilaštvo izjasniti o celom slučaju i evetualnom postupanju u slučaju N.Ž. (17), M.M. (18) i I.K. (17), učenika trećeg razreda, koji su u učionici izmakli stolicu profesorki, snimali njena pad, kao i ceo događaj, a potom distribuirali taj snimak na društvenim mrežama.

U principu, Više javno tužilaštvo, odnosno tužilac za maloletnike, može odlučiti o pokretanju “prethodnog postupka”(poput predistražnog u slučaju punoletnog lica), a ukoliko se krene u postupanje, moguća su dva scenarija. Prvi je primena vaspitnih naloga, koje Zakon o maloletničkoj delikvenciji prepoznaje više kao edukativno sredstvo, bez pokretanja krivičnog postupka. A drugi-pokretanje “pripremnog postupka” sudiji za maloletnike (slično suđenju punoletnom licu), što za sobom može povući i krivične sankcije.

“Blaže mere”, odnosno vaspitni nalozi, mogu se primeniti prema maloletnicima, koji se po prvi put javljaju kao učinioci krivičnog dela, ali i kada za to postoje zakonski uslovi. A oni su objektivni (u slučaju krivičnog dela sa propisanom novčanom kaznom ili kaznom zatvora do pet godina i za krivična dela teška, odnosno laka telesna povreda, učestvovanje u tuči i nasilničko ponašanje) i subjektivni(priznanje maloletnika, odnos prema delu i prema oštećenom), a uz to je potreban i pristanak maloletnika i saglasnost zakonskog zastupnika. Za određene vrste vaspitnih naloga potrebna je i saglasnost oštećenog lica.

Javni tužilac za maloletnike može primeniti jedan ili više vaspitnih naloga. Određene naloge može primeniti samo sudija, odnosno Veće za maloletnike,ukoliko se sudija za maloletnike složi sa predlogom.

Kakva će biti konačna odluka tužilačkog instituta znaće se vrlo brzo. Ranije danas, Nastavničko veće donelo je predlog o isključivanju učenika N.Ž.(17), koji je profesorki izmakao stolicu i M.M. (18), koji je incident snimao. Treći učenik, I.K. (17) se prethodno ispisao iz škole.

BONUS VIDEO



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar